«Σύρραξη» υπουργών γεωργίας και Κομισιόν στο σημερινό Συμβούλιο

«Σύρραξη» υπουργών γεωργίας και Κομισιόν στο σημερινό Συμβούλιο

«Φωτιές» άναψε η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, ότι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από τις θέσεις που έχουν υιοθετήσει το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα ΚΑΠ, καθώς, όπως είπε, η πολιτική που προτείνεται δεν είναι βιώσιμη και γι’ αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή 13/11 σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Timmermans εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο που τα κράτη μέλη αλλά και ευρωβουλευτές διαχειρίζονται τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως η πρότασή τους θα πρέπει να αποσυρθεί εάν η τελική συμφωνία (τον Ιούνιο του 2021) δεν συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας.

«Αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει» ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών γεωργίας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, ότι ο τρίλογος πρέπει να συνεχιστεί με την ειλικρινή δέσμευση των εμπλεκόμενων μερών για εποικοδομητική συνεργασία, ενώ σημείωσε πως τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς.

Κατά του Timmermans τοποθετήθηκαν και άλλοι υπουργοί, με την Γερμανίδα Julia Kloeckner να τονίζει πως και η ίδια ενοχλήθηκε από αυτές τις δηλώσεις, σημείωσε πως οι τριμερείς συζητήσεις έχει συμφωνηθεί να είναι εμπιστευτικές, ενώ δεσμεύτηκε να στείλει – εκπροσωπώντας το Συμβούλιο – επιστολή στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής με τις θέσεις όλων των κρατών μελών.

Πάντως, σε παρέμβασή της η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της πρότασης.

Νωρίτερα με επιστολή τους, ευρωβουλευτές τόνιζαν πως ένας αντιπρόεδρος της Επιτροπής «πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου», σημειώνοντας ότι  «ο ρόλος της Επιτροπής στις τριμερείς διαπραγματεύσεις πρέπει να διευκολύνει μια συμφωνία μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου, και όχι να ωθεί τις δικές της πολιτικές προτεραιότητες».

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου