Σε συρρίκνωση οδηγείται ο κλάδος της μελισσοκομίας

Σε διαρκή κινητικότητα βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου, που βλέπουν τον κλάδο να πιέζεται από τα οικονομικά προβλήματα. Ο Γιώργος Σεντεμέντες, πρόεδρος των Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Η ζήτηση που υπήρχε μεταφράστηκε σε αδιαφορία μετά τον Οκτώβρη. Η αγορά είναι πλέον αισθητά μειωμένη, κάτι που αποδίδουμε στη διαφορά της τιμής μεταξύ των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών. Εισάγουμε μέλι μέχρι και από τη Γερμανία, που δεν παράγει καν μέλι».

Και προσθέτει: «Οι μελισσοκόμοι δεν είναι κατά των εισαγωγών, αλλά υπέρ της αναγραφής της χώρας προέλευσης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές». Φυσικό επακόλουθο της κατάστασης είναι και η απομάκρυνση όσων προσπάθησαν να κάνουν επάγγελμά τους τη μελισσοκομία.

«Αφού δεν βγαίνει μεροκάματο, είναι επόμενο να αποσύρεται κόσμος για να ζήσει την οικογένειά του με άλλον τρόπο», σημειώνει. «Ήδη έχει αποσυρθεί ένα ποσοστό επαγγελματιών που αγγίζει το 15% πανελλαδικά. Στην Πελοπόννησο, η τάση που καταγράφεται είναι να εγκαταλείπουν οι μικροί παραγωγοί, που δεν έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις».