Σύσκεψη στην Κομοτηνή υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ

Σύσκεψη στην Κομοτηνή υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ

-Ενημέρωσε για τα αντιχαλαζικά δίκτυα

Σε σύσκεψη που διοργάνωσε στις 28 Ιουνίου ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας, στελέχη του ΕΛΓΑ και οι βουλευτές Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά. Οι αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της ΠΑΜ-Θ κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και ο κ. Κουρεμπές απάντησε διεξοδικά λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις τους. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τα αντιχαλαζικά δίκτυα που χορηγούνται μέσω του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα μέσω του Μέτρου 5.1. Σημείωσε μάλιστα ότι η ΚΥΑ υπογράφεται αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια οδεύει  στο υπουργείο και μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος.  Ο κ. Κουρεμπές ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση να ενημερωθούν οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και οι φορείς σε σχέση με τα αντιχαλαζικά, όποτε προσκληθεί ο ΕΛΓΑ.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν είναι η μη αποζημίωση από ζημιές που προκαλούν άγρια άλογα σε καλλιέργειες καθότι δεν περιλαμβάνονται στους ασφαλιστικούς κινδύνους κι αυτό αφορά σε περιστατικά στα ορεινά του νομού Ξάνθης. Επίσης ζημιές που προκαλούν αγριογούρουνα σε καλλιέργειες στην παραποτάμια περιοχή του Δέλτα του Νέστου.

Σύσκεψη στην Κομοτηνή υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ

-Προτάσεις από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Ο διευθυντής Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης έθεσε μια σειρά από θέματα, αρχής γενομένης την «διεύρυνση ασφαλιστικών κινδύνων». Πρότεινε να ενταχθούν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους «νοσήματα για τα οποία δεν εφαρμόζονται προγράμματα εξυγίανσης από το ΥΠΑΑΤ», σε συνδυασμό με σχετική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τους κτηνοτρόφους, ενδεχόμενα και με δικαίωμα επιλογής. Ως προς αυτό πρότεινε την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστούν την βελτίωση του κανονισμού και την έκδοση ενός νέου σχεδίου ΚΥΑ προς διαβούλευση. Για τις «απώλειες λόγω φυσικών καταστροφών και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημείωσε τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο, ανάλογα με την ηλικία των ζώων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 3 του Κανονισμού. Πρόσθεσε ότι στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις κήρυξης μιας περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ο παραπάνω περιορισμός της ηλικίας για τις αίγες και τα πρόβατα δεν ισχύει εφόσον το ποσοστό  ζημιάς από φυσικά ζημιογόνα αίτια των εριφίων και αμνών αντιστοιχεί στο 20% και άνω του συνολικού αριθμού των ζώων άνω του έτους κατά αυτοτελή εκτροφή». Ως παράδειγμα ανέφερε, στη συνέχεια, την κακοκαιρία που έπληξε τον φετινό χειμώνα τον νομό Ροδόπης – την χαρακτήρισε πρωτοφανή σε επίπεδα ψύχους – προκαλώντας θανάτους σε νεογέννητα αμνοερίφια λόγω παγετού, αμέσως μετά τον τοκετό.

Ο κ. Σαχπατζίδης σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να κηρυχθεί ένας νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρότεινε ν’ αλλάξει αυτό και ν’ απαιτείται έκδοση ειδικής απόφασης από τον εκάστοτε περιφερειάρχη ώστε να μην χάνονται αποζημιώσεις από τους κτηνοτρόφους. Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και Δράμας Αργύρης Πατακάκης. Ο κ. Σαχπατζίδης πρότεινε οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης που υπέστησαν αποδεδειγμένα μεγάλης έκτασης ζημιάς να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, με την προϋπόθεση την ύπαρξη αναγγελίας ζημίας από τον ΕΛΓΑ ή δήλωση απώλειας στα αγροτικά κτηνιατρεία και την καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την Καβάλα αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα όπως το ότι στα  Τενάγη Φίλιππων που είναι ένας υγρότοπος τύρφης, παρουσιάζεται το φαινόμενο πλημμυρών πριν την σπορά αλλά ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει λόγω Κανονισμού. Ζήτησε να ισχύσει για την περιοχή ειδικό καθεστώς και μέριμνα. Επίσης, πρότεινε τα προϊόντα ΠΟΠ που παθαίνουν ζημιές να τυγχάνουν μεγαλύτερης αποζημίωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουρεμπές συναντήθηκε με τους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης και τους ενημέρωσε για τα αντιχαλαζικά δίκτυα. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος και τα στελέχη του Οργανισμού μετέβησαν στον νομό Ξάνθης και συγκεκριμένα στον Δήμο Αβδήρων και συζήτησαν με τον δήμαρχο και άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέματα που αφορούν στις καλλιέργειες του νομού.

 -Δηλώσεις

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ χαρακτήρισε δελεαστικό το πρόγραμμα για τα αντιχαλαζικά δίκτυα καθότι η επιδότηση φτάνει μέχρι το 80%, σημειώνοντας ότι με την αύξηση της επιδότησης και την «ελάφρυνση» των προδιαγραφών αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή. «Αυτό που έπρεπε να μας ενδιαφέρει σαν χώρα είναι η προστασία της παραγωγής. Στην Ροδόπη, έχουμε κεράσια και αμπέλια θέλουμε να μεταφέρουμε στους παραγωγούς ότι τους συμφέρει να ενταχθούν σ’ αυτή τη διαδικασία».

Ως προς την έγκαιρη καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ ο κ. Κουρεμπές ανέφερε ότι η πλειοψηφία των αγροτών είναι συνεπείς. Με την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος του μήνα αυτοί που δεν πληρώνουν αντιπροσωπεύουν το 10%. «Σε επικοινωνία μας με τις τράπεζες, θελήσαμε να διευκολύνουμε ειδικά τους αγροτικούς φορείς για την αποπληρωμή».

Πριν την επίσκεψη στην περιφέρεια ο κ. Κουρεμπές συμμετείχε σε σύσκεψη στην έδρα του Δήμου Αρριανών στο χωριό Φιλλύρα με θέμα τις καπνοκαλλιέργειες της περιοχής. Εκεί έπεσε ένα μικρό χαλάζι αλλά χωρίς να προκαλέσει προβλήματα. Από τους παραγωγούς προτάθηκε η αύξηση της περιόδου κάλυψης καθότι είναι μέχρι τον Αύγουστο ενώ η συγκομιδή του καπνού δεν ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι. «Θα το δούμε στην αναδιαμόρφωση του Κανονισμού. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να  ανοίξουμε το θέμα του Κανονισμού. Μέχρι τότε προσπαθούμε να κλείσουμε άλλα μέτωπα πέρα από το θέμα των μετακινήσεων, όπως είναι τα πληροφοριακά συστήματα». Πρόσθεσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου γενικεύεται η ηλεκτρονική δήλωση ζημιάς μέσω των ανταποκριτών.