Σύσπορο πάνω από τα 50 λεπτά δείχνει το χρηματιστήριο βάμβακος

Στα 90 σεντς τα συμβόλαια Δεκεμβρίου λόγω ανάκαμψης της ζήτησης και μειωμένων αποθεμάτων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική, η οποία, μάλιστα, διαθέτει και αξιοσημείωτη διάρκεια, επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά βάμβακος, δημιουργώντας τόσο στους εκκοκκιστές όσο και στους παραγωγούς εύλογες προσδοκίες ενόψει της νέας σεζόν.

Την ώρα που στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τα δημητριακά ταλανίζονταν από διόλου ευκαταφρόνητες διακυμάνσεις (χαρακτηριστική η περίπτωση του καλαμποκιού που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με απώλειες 12%), το βαμβάκι κατάφερνε όχι μόνο να διατηρήσει τα επίπεδα τιμών του, αλλά και να «χτίσει» πάνω σε αυτά κινούμενο ολοένα και πιο κοντά στα 90 σεντς/λίμπρα. Μια ανάσα από αυτά έφτασε την Τετάρτη 14 Ιουλίου κλείνοντας τη συνεδρίαση στα 89,81 σεντς, τα οποία σηματοδοτούν και νέο υψηλό για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου 2021.

Τα «μαντάτα» από το USDA

Το ανοδικό μομέντουμ σαφέστατα ενισχύθηκε από την αναθεωρημένη επί τα χείρω πρόβλεψη για τα παγκόσμια αποθέματα που διατύπωσε στο τελευταίο report του (Ιούλιος 2021) το USDA, καθώς η νέα εκτίμηση μιλάει για περίπου 1,5 εκατ. μπάλες λιγότερες από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουνίου.

Βεβαίως, όλα τα «μαντάτα» που κόμιζε η έκθεση δεν ήταν εξίσου υποστηρικτικά: Για παράδειγμα, η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται τώρα υψηλότερη κατά 800.000 μπάλες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Ωστόσο, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το νούμερο αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο, δεδομένου ότι αρκετά χωράφια έχουν «χτυπηθεί» από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, με αποτέλεσμα να εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο το ριζικό σύστημα των φυτών θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις «δύσκολες» μέρες του Αυγούστου.

Πέραν αυτών, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έκανε λόγο στην τελευταία του έκθεση και για αυξημένη παγκόσμια κατανάλωση, κυρίως από την Ινδία και το Βιετνάμ.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παράγοντες του κλάδου, το στοιχείο που κάνει τη διαφορά και συντηρεί αυτή την ανοδική δυναμική είναι η ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία αποτυπώνεται και στη φυσική αγορά. Οι ίδιοι, μάλιστα, σχολιάζουν ότι, με την επιφύλαξη κάποιου απροόπτου από το μέτωπο της πανδημίας (βλ. Δέλτα και ενδεχόμενες άλλες μεταλλάξεις του ιού που ίσως οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα), αυτά τα επίπεδα τιμών «ήρθαν για να μείνουν».

Στο 20% οι προπωλήσεις

Για την ελληνική αγορά, δεδομένης και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, οι χρηματιστηριακές τιμές κοντά στα 90 σεντς μεταφράζονται σε πάνω από 50 λεπτά/κιλό για το σύσπορο. Σε αυτά τα επίπεδα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές προαγορές από τα εκκοκκιστήρια. Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% της φετινής σοδειάς έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί μέσω αυτού του μηχανισμού ενώ, από τη δική τους πλευρά, οι επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έχουν προπωλήσει ένα 20% της αναμενόμενης παραγωγής εκκοκκισμένου.

Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει έντονο και οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το πριμ επί της χρηματιστηριακής τιμής (basis). Βέβαια, είναι γεγονός ότι όσο πλησιάζουμε προς τη συγκομιδή και το χρηματιστήριο κρατιέται στα επίπεδα αυτά, το ενδιαφέρον των παραγωγών για νέες προπωλήσεις ατονεί, καθώς υπάρχει η προσδοκία για ακόμα υψηλότερες τιμές.

Στο μέτωπο της καλλιέργειας, η εικόνα των φυτειών είναι σε γενικές γραμμές καλή. Αν και αρχικά οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν τη σπορά προοιωνίζονταν μια ελαφρώς όψιμη χρονιά, οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται ότι έχουν βοηθήσει τα περισσότερα χωράφια να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Σε τοπικό επίπεδο, έχουν καταγραφεί κάποια προβλήματα από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, ωστόσο η κλίμακά τους κρίνεται μάλλον περιορισμένη.

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ
Άλλα 10 ευρώ πάνω αυτή την εβδομάδα η Φότζια

Νέα άνοδο κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές του σκληρού σιταριού στην αγορά της Φότζια, καθώς ο αλωνισμός προχωράει στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της γειτονικής χώρας. Μετά τα «συν 5 ευρώ» της περασμένης εβδομάδας, στη νέα λίστα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 10 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες, με αποτέλεσμα οι πρώτες ποιότητες (ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 12%) να τοποθετούνται μεταξύ 325 και 330 ευρώ/τόνο (τιμή επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού).

Για τη δεύτερη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%, πρωτεΐνη 11,5%), οι τιμές διαμορφώνονται από 315 έως 320 ευρώ/τόνο, ενώ για την τρίτη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) από 310 έως 315 ευρώ/τόνο.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

7/7/2021

7/14/2021

Μεταβολή

 

Min

Max

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 12%)

315

320

325

330

10

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%, πρωτεΐνη 11,5%

305

310

315

320

10

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%)

300

305

310

315

10

*Επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού (ευρώ/τόνο)