Το σύστημα gaiasense και η παραγωγή πατάτας για τα McDonald’s

Μέσα στο κλίμα που δημιουργούν τα μεγάλα γεγονότα των ημερών, όπως ο κορωνοϊός, οι αβεβαιότητες του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η παρουσίαση της δράσης από το «Αγρόκτημα στο πιάτο» και η νέα ΚΑΠ που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεν πρέπει να παραβλέψουμε μία είδηση μικρότερης βέβαια βαρύτητας, υψηλού όμως συμβολισμού.

Η σημασία της εγκατάστασης του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στις καλλιέργειες πατάτας στην Πολωνία που παρουσιάζει σήμερα η «ΥΧ» είναι πολλαπλή. Μπορεί, βέβαια, η εν λόγω τεχνολογία να εφαρμόζεται ήδη στο οροπέδιο Λασιθίου, όμως η διάδοσή της στην παγκόσμια υπερδύναμη του προϊόντος αυτού, την Πολωνία, προσδίδει νέα δυναμική. Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη ότι η εγκατάσταση αυτή αφορά προμηθευτή του δικτύου της μεγάλης αλυσίδας ταχυφαγείων McDonald’s, η σημασία της διευρύνεται.

Πρώτον, γιατί η εν λόγω αλυσίδα θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα brand names της παγκόσμιας διατροφής. Συνεπώς, η επιλογή του συστήματος gaiasense, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της παραγωγής ενός προϊόντος με τεχνολογίες αιχμής, αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιβράβευσή του.

Δεύτερον, γιατί μία παράμετρος που αποδεδειγμένα καθυστερεί την αποδοχή της καινοτομίας από τους αγρότες, όπως για παράδειγμα κατέδειξε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η αξιοπιστία αυτού που την έχει ήδη εφαρμόσει. Και το ειδικό βάρος των McDonald’s ενισχύει την αποδοχή αυτή.

Τρίτον, γιατί η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται και παράγεται στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας ότι η χώρα είναι ικανή υπό προϋποθέσεις να εξάγει και όχι μόνο να εισάγει τεχνολογίες αιχμής.

Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί ότι, όπως αναφέρεται στο σημερινό φύλλο της «ΥΧ», ο Συνεταιρισμός «Πήγασος» στην Κορινθία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδρύουν τον πρώτο μεγάλο επιδεικτικό αγρό ψηφιακής και τεχνολογικής καινοτομίας, τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται 30.000 αγρότες τον χρόνο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και αισιόδοξες ειδήσεις την περίοδο που διανύουμε.