Τα σχέδια της Besana για την Ελλάδα

Έως και 30.000 στρέμματα με φουντούκι μέσω συμβολαιακής γεωργίας στη χώρα μας «βλέπει» μακροπρόθεσμα ο πρόεδρος του ιταλικού ομίλου

Η είδηση για τη συνεργασία, μέσω συμβολαιακής γεωργίας και συμβάσεων διάρκειας 13+10 ετών, μεταξύ της εταιρείας που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον ιταλικό όμιλο ξηρών καρπών Besana και καλλιεργητών που επιθυμούν να παράξουν για λογαριασμό του φουντούκι στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ήταν από τις πραγματικά θετικές των τελευταίων μηνών.

Η παρουσία του προέδρου της Besana, Pino Calcagni, στην Ξάνθη πριν από λίγες μέρες έδωσε στην «ΥΧ» την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για τα σχέδια και τη δραστηριότητα του ομίλου και του ΙΝC (Ινστιτούτο Ξηρών Καρπών και Αποξηραμένων Φρούτων, του οποίου είναι ιδρυτής) τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Calcagni, επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας έως 30.000 στρεμμάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί περίπου 40 συμβόλαια για το 2019 που αφορούν 1.000 στρέμματα.

Ο Ιταλός επιχειρηματίας θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδανική γεωγραφικά θέση για την καλλιέργεια ξηρών καρπών, ενώ υπάρχει και μια διόλου ασήμαντη εσωτερική αγορά, αφού χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην κουζίνα, στα επιδόρπια, αλλά και στα φυτικά «γάλατα». Σημειωτέον ότι, σε επίπεδο μεγέθους συναλλαγών και κύκλου εργασιών, η Βesana κατέχει την πρώτη θέση στον κλάδο της στην Ιταλία, την τρίτη στην Ευρώπη και την πέμπτη στον κόσμο, επεξεργαζόμενη περισσότερους από 25.000 τόνους ετησίως και παράγοντας 120 εκατ. συσκευασίες.

Ο πρόεδρος της Besana, Pino Calcagni, με την ανταποκρίτρια της «ΥΧ», Μαρία Αμπατζή
Ποιος ήταν ο λόγος που η Besana επέλεξε την Ελλάδα;

Στην Ελλάδα παλαιότερα καλλιεργούνταν πολλές χιλιάδες στρέμματα ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και κάστανα) με απαρχαιωμένες μεθόδους. Επρόκειτο για παλιές ποικιλίες, οι οποίες δεν απέδιδαν σε κιλά, ώστε να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα και επιπλέον δεν είχαν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η Besana εισάγει στην αγορά καινούργιες, οψιμανθείς ποικιλίες, οι οποίες δεν επηρεάζονται τόσο εύκολα από τους φημισμένους βαλκανικούς ψυχρούς χειμώνες. Στο παρελθόν, η καλλιέργεια των ξηρών καρπών ήταν κατ’ ουσίαν ξηρική, οπότε ένας κρύος χειμώνας ή ένα ξηρό καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα αδύναμα φυτά και πολύ χαμηλές παραγωγές.

Στη σύγχρονη γεωργία, χρησιμοποιούμε νέες μεθόδους άρδευσης και λίπανσης, καλύτερες τεχνικές κλαδέματος και φυτοπροστασίας που εκτοξεύουν την παραγωγή και την καθιστούν ελκυστική στους παραγωγούς. Αυτό που συνιστώ πάντα είναι η αγορά πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και για λόγους φυτοϋγείας. Στο παρελθόν, παραγωγοί αγόραζαν φυτά από το παζάρι ή από μη πιστοποιημένα φυτώρια για να διαπιστώσουν μετά από 3-4 χρόνια ότι ουσιαστικά εξαπατήθηκαν, με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο, να μην παίρνουν παραγωγές και, κατά συνέπεια, να υφίστανται οικονομική ζημιά.

Εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που θέτει ο όμιλος για το προϊόν που παραλαμβάνει; Γνωρίζουμε επίσης ότι πραγματοποιείτε και έρευνες για την ανθεκτικότητα των φυτών στο Καζακστάν, όπου καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα και τα φυτά αντεπεξέρχονται στους -17 βαθμούς…

Tόσο η εταιρεία μου όσο και το Ίδρυμα Ερευνών του INC, πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία του αγροτικού σκέλους, ερευνήσαμε στοιχεία 50 ετών για το τι συμβαίνει στον τομέα της γεωργίας και των ξηρών καρπών. Μέχρι τότε διατηρούσαμε το μεταποιητικό και εμπορικό κομμάτι. Στο Καζακστάν, πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου project, ξεκινήσαμε με 62 ποικιλίες καρυδιών, αμυγδάλων, φουντουκιών και φιστικιών και μετά από τέσσερα χρόνια δοκιμών καταλήξαμε σε 20 από αυτές. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, τα οποία προκαλούν προβλήματα στην ορθολογική καλλιέργεια.

Σε ποιον βαθμό η ευφυής γεωργία συμβάλλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή;

Η ευφυής γεωργία αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και την καινοτομία. Δεν ανακαλύπτουμε την επιστήμη. Η φύση είναι φύση, αλλά εφαρμόζουμε τις νέες τεχνολογίες, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των φυτών και τις καλλιέργειες, εξοικονομώντας πόρους και αυξάνοντας την παραγωγή. Οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν την υπομονή και περίμεναν, τώρα θέλουν όφελος σε μικρό χρονικό διάστημα. Η σημερινή τάση της συστηματικής γεωργίας είναι οι πυκνές φυτεύσεις. Δεν θέλουμε δέντρα ύψους 10 μέτρων, αλλά να μείνουν χαμηλότερα για να είναι δυνατότερα και να έχουν ενισχυμένη παραγωγή. Παλιά, φύτευαν μια φυτεία για δύο αιώνες, αλλά τώρα επιδιώκεται το μέγιστο της απόδοσης, δίνοντας μια μέση ζωή 35 χρόνων βιομηχανικής παραγωγής στη δενδροκομία.

Τι ποσοστό αντιπροσωπεύει η εμπορία ξηρών καρπών και τι η μεταποίηση στον όμιλο Besana;

Το 70% της εμπορίας ξηρών καρπών αφορά το λιανεμπόριο και το 30% τη μεταποιητική βιομηχανία. Επίσης, η βιομηχανία του παγωτού άρχισε ν’ ανεβαίνει θεαματικά και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας τροφίμων.

Στο μικροσκόπιο οι καταναλωτικές τάσεις μέχρι το 2050

Παρακολουθείτε τις διατροφικές ανάγκες του πλανήτη ο πληθυσμός του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια σε έξι χρόνια. Πόσο σημαντική είναι η παρατήρηση – πρόγνωση των καταναλωτικών απαιτήσεων;

Είμαι ιδρυτής και αντιπρόεδρος του INC (International Nutand Dried Fruit Council), επίτιμος πρόεδρος και πρόεδρος της Στατιστικής Επιτροπής. Επίσης, είμαι πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε 60 φορείς, συνδέοντας την επιστήμη με την κυβέρνηση και τα ερευνητικά κέντρα. Το INC έχει μια θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνδέεται με Γενεύη, Ουάσιγκτον, Τόκιο, Μόσχα, Βρυξέλλες. Είμαι υπέρμαχος του συνεργατισμού με την έννοια ιδιωτικο – οικονομικών κριτηρίων και των συνενώσεων φορέων, γιατί ο κόσμος είναι μεγάλος. Το INC είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ένα ίδρυμα. Είμαστε «πλούσιοι», γιατί κάθε χρόνο δαπανάμε 1 εκατ. ευρώ στην έρευνα για νέους. Έχουμε σε εξέλιξη ένα σχέδιο, το megatrend, στο οποίο είμαι επικεφαλής. Κάνουμε προβλέψεις και σενάρια που φτάνουν μέχρι και το 2050, οπότε ο πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια.