Τάφρος διά πάσα νόσο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή απολυμαντικής τάφρου εντός ελληνικού εδάφους σε ελάχιστη απόσταση από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας στον Νομό Ροδόπης, με σκοπό να αποτραπεί η είσοδος της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Ελλάδα και βέβαια, μελλοντικά, της όποιας άλλης νόσου απειλήσει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας. Οι κάθετοι άξονες Ελλάδας – Βουλγαρίας υπάγονται στην Εγνατία Οδό ΑΕ, η οποία συνέδραμε στην κατασκευή, ανταποκρινόμενη στο αίτημα για απολυμαντική τάφρο. Απομένει να γίνει η ασφαλτόστρωση, καιρού επιτρέποντος, και οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εκτροπή της κίνησης των οχημάτων.

Το έργο, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, καθώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας της τάφρου και θα ελέγχουν τα απολυμαντικά και το νερό.

Η λειτουργία της, επομένως, θα προγραμματιστεί με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν θα είναι πάγιες, αλλά θα διαμορφώνονται ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Σε θεωρητικό επίπεδο, κτηνίατροι αναφέρουν ότι η χειμερινή περίοδος δεν γεννά στην ίδια ένταση ανησυχία εκδήλωσης νέου κρούσματος. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο κρούσμα ήταν στα σύνορα της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία. Στις 20 Σεπτεμβρίου υπήρξε εστία της ΑΠΧ στο Μόμχιλγκραντ της περιφέρειας Κίρτζαλι, μόλις 30 χλμ. από την Ελλάδα.