Ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη λειψυδρία στα Τενάγη Φιλίππων

Ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη λειψυδρία στα Τενάγη Φιλίππων

Δημοτικός σύμβουλος ζητάει αποζημιώσεις για τους αγρότες  

Να αναλάβει την πρωτοβουλία ο Δήμος Καβάλας και να διεκδικήσει αποζημιώσεις για λογαριασμό των αγροτών των Τεναγών Φιλίππων που ταλαιπωρούνται εξαιτίας της ανομβρίας και της γενικότερης λειψυδρίας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή ζητάει με επιστολή του στην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας» – δημοτικός σύμβουλος, Μάκης Παπαδόπουλος. Ζητάει επίσης την σύσταση συντονιστικού οργάνου με εκπροσώπους εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων, με την τεχνική υποστήριξη του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ώστε να ασχοληθεί με την τεχνική υποστήριξη του αιτήματος αποζημιώσεων και την συστηματική πίεση προς τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητή κυρία δήμαρχε Καβάλας,

με την παρούσα επιστολή, σάς ζητούμε να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας πρωτοβουλία σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τους αγρότες των Τεναγών των Φιλίππων, εξαιτίας της ζημίας που υφίστανται στη διάρκεια του καλοκαιριού από την παρατεταμένη ανομβρία. Το ζήτημα της ανομβρίας και της γενικότερης λειψυδρίας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, αγγίζει τόσο τις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και τα αποθέματα πόσιμου νερού που τροφοδοτούν τα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ήδη, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ανομβρίας και της λειψυδρίας και για την ανάγκη να ληφθούν τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα, για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας.

Ωστόσο, τα αποθέματα των Τεναγών σε υδάτινους πόρους, που αξιοποιούνται από τις καλλιέργειες, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται, ήδη, σε κίνδυνο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και να είναι ορατή, πλέον, η ζημιά που θα υποστούν οι αγρότες της πεδιάδας των Φιλίππων, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στα εισοδήματά τους. Προτείνουμε να προβείτε ως διοίκηση του Δήμου Καβάλας στις ακόλουθες ενέργειες:

– Να συγκαλέσετε άμεσα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, με την παρουσία του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη ενημέρωση και να εξεταστεί, συγκεκριμένα, η διαδικασία που προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές.

– Να εισηγηθείτε τη σύσταση ενός ευέλικτου συντονιστικού οργάνου, από εκπροσώπους εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων, με την τεχνική υποστήριξη του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Το όργανο αυτό, θα μπορεί να ασχοληθεί με τεχνικές πλευρές του αιτήματος αποζημιώσεων, αλλά και με τη συστηματική πίεση προς τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την έγκριση του αιτήματος.

– Να εισηγηθείτε στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, την έγκριση της πρωτοβουλίας αυτής και να ενημερώνετε συστηματικά το δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την πορεία του αιτήματος αποζημιώσεων.

Σας καλούμε, λοιπόν, να αναλάβετε άμεσα δράση, ώστε να υποστηριχθεί, με κάθε τρόπο και μέσο, η δυνατότητα των αγροτών μας να λάβουν αποζημιώσεις, είτε με κατ’ εξαίρεση κάλυψη των ζημιών, είτε με ένταξή τους στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οφείλουμε ως Δήμος να προστατεύσουμε την αγροτική οικονομία του τόπου μας και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές συνθήκες» καταλήγει η επιστολή.