Ταμείο Εγγυήσεων: Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές με τις τράπεζες για «ζεστό» χρήμα

Από Συνεταιριστική Καρδίτσας και Συνεταιριστική Θεσσαλίας τα πρώτα δάνεια

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών, οι θετικές εξελίξεις, που περίμεναν οι ενταγμένοι στα Σχέδια Βελτίωσης από το τραπεζικό μέτωπο, έφτασαν. Όπως επιβεβαίωσαν στην «ΥΧ» οι επικεφαλής των δύο πρώτων τραπεζών (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας), που εξασφάλισαν συνολική χρηματοδότηση, ύψους 30 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν οι επιχειρησιακές συμφωνίες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΤαΕ). Έτσι, οι δανειολήπτες αποκτούν πλέον πρόσβαση στην πολυπόθητη χρηματοδότηση με νέους, ευνοϊκότερους όρους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πολύ κοντά στις υπογραφές βρίσκεται, επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένεται να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση.

Τα πρώτα σημαντικά οφέλη

Όπως έχει γράψει η «ΥΧ», το ΕΤαΕ θα καλύπτει το 80% του χαρτοφυλακίου του δανείου, που σημαίνει ότι μόνο το 20% του ρίσκου θα πρέπει να καλύπτεται από τον πελάτη. Οι συμφωνίες προβλέπουν μειωμένα έξοδα φακέλου και σημαντικά μειωμένα επιτόκια δανεισμού. Ως προς τα προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα, αυτά θα είναι είτε επενδυτικά δάνεια, είτε χορήγηση κεφαλαίου κίνησης. Τα δάνεια αφορούν, εκτός από αγρότες ενταγμένους στο Yπομέτρο 4.1, επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο υπομέτρο της μεταποίησης (4.2). Το ελάχιστο ποσό του δανείου που θα μπορεί να αιτηθεί ένας δικαιούχος είναι τα 10.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο 5.000.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν περιθώριο τριών ετών από την ημερομηνία υπογραφής τους με το ΕΤαΕ για τη χορήγηση της ρευστότητας. Όπως είχε γνωστοποιήσει η «ΥΧ», ανάλογα με την αποτελεσματικότητα χορήγησης των διαθέσιμων δανείων από τις τράπεζες και εφόσον εξαντλήσουν τα εξασφαλισμένα κονδύλια, οι τελευταίες θα μπορούν να αιτηθούν πρόσθετη χρηματοδότηση. Σε αυτή την περίπτωση, εάν στα αρχικά 80 εκατ. ευρώ, προστεθούν, για παράδειγμα, από ΠΑΑ ή/και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακόμη 50 εκατ. ευρώ, τότε ο συνολικός «κουμπαράς» του δανεισμού μπορεί να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ, από τα 400 εκατ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Συνεταιριστική Καρδίτσας: «Από Δευτέρα στα υποκαταστήματα»

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης, «στις 28/8 υπογράψαμε την επιχειρησιακή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης. Μόλις μάθαμε πως υπεγράφη και από την πλευρά τους, με ημερομηνία εφαρμογής και, άρα, έναρξη παροχής των χρηματοδοτήσεων, την 28/08/2020. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε άμεσα τους παραγωγούς και να συζητήσουμε για τις καλύτερες δυνατές λύσεις δανεισμού. Μιλάμε για επενδυτικά δάνεια ή για κεφάλαια κίνησης. Τα επιτόκια δανεισμού θα είναι χαμηλότερα και, ανάλογα με τον πελάτη, η μείωση μπορεί να είναι ακόμα πιο μεγάλη. Η δική μας συμφωνία προβλέπει την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση, οι πελάτες να προσέρχονται με επιχειρηματικό σχέδιο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας, δήλωσε: «Στις αρχές τις εβδομάδας, υπογράψαμε τη συμφωνία. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι τα δάνεια των αγροτών για τις επενδύσεις στα Σχέδια Βελτίωσης θα χορηγούνται με μικρότερες εγγυήσεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και χωρίς εγγυήσεις, έτσι ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες να εξασφαλίσουν και την εγγυητική επιστολή. Η συμφωνία μας με το EIF προβλέπει συνολική χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ».