Ταμείο Μικροπιστώσεων: Τα βήματα μέχρι να ενεργοποιηθούν τα αγροτικά δάνεια έως 25.000 ευρώ

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (27/10) την υπογραφή με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) που ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία του «Mικρού Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», γνωστό και ως «Ταμείο Μικροπιστώσεων».

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, όταν θα λειτουργήσει το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να πάρουν δάνειο από 3.000 έως 25.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη, ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου του κάθε δανείου, συνεπώς το επιτόκιο θα είναι μειωμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με αυτό που ισχύει στην αγορά.

Πότε θα είναι διαθέσιμα τα δάνεια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η ΕΑΤ θα απευθύνει την επόμενη εβδομάδα πρόσκληση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Ωστόσο μέχρι να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις των τραπεζών θα χρειαστούν κάποιοι μήνες, οι οποίοι υπολογίζονται από έμπειρα στελέχη του τομέα σε μίνιμουμ τρεις. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργοποίηση του εργαλείου αναμένεται στις αρχές του 2023, χωρίς να μπορεί προς το παρόν να προσδιοριστεί αν αυτό θα είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.