Ταμείο Μικροπιστώσεων: Εφικτό να δοθούν τα πρώτα δάνεια μέσα στον Ιανουάριο, λένε οι τράπεζες

Μετά την πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να ενταχθούν στο «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» του ΥΠΑΑΤ, το επόμενο χρονικό ορόσημο αφορά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος, που έχει οριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου του 2022. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας, θα ανακοινωθούν οι τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και εγκρίθηκαν να «τρέξουν» το δανειοδοτικό πρόγραμμα.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες να λαμβάνουν δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ με διετή περίοδο χάριτος (δηλαδή μηδενικό επιτόκιο). Για τα υπόλοιπα, το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο αναμένεται να είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, το χαρτοφυλάκιο του ταμείου φτάνει τα 20.640.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τη διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος, η ΕΑΤ θα εξετάσει την αίτηση των ενδιαφερόμενων τραπεζών σε έως πέντε ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερωθούν τα ιδρύματα που εντάσσονται, να διαβιβαστεί η απόφαση του ΔΣ της ΕΑΤ στην επενδυτική επιτροπή του Ταμείου και να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τις τράπεζες.

Οι λόγοι που φέρνουν χρηματοδότηση από αρχές του 2023

Το ερώτημα είναι, αν τα παραπάνω, καθώς και άλλες διαδικασίες που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί η δανειοδότηση, είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιανουάριο. Κύκλοι τραπεζών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εργαλείο δήλωσαν στην «ΥΧ» ότι αυτό είναι εφικτό, ενώ από το ρεπορτάζ της εφημερίδας προκύπτει ότι το πληροφοριακό σύστημα που θα υποστηρίξει τη διαδικασία είναι έτοιμο. Επομένως, η εκτίμηση ότι η διαδικασία χορήγησης δανείων μπορεί να ξεκινήσει εντός Ιανουαρίου είναι βάσιμη.