-Διαφήμιση-

Ο Πέτρος Τατούλης είναι περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Η μεγέθυνση της περιφερειακής μας οικονομίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα την ισχυρότερη ασπίδα στην κατάρρευση του μεταπολεμικού αναδιανεμητικού μηχανισμού. Αποτελεί τη δική μας απάντηση στις μειώσεις των συντάξεων και των παροχών υγείας, στην ανεργία και στην αναποτελεσματική κεντρική εξουσία. Εργαστήκαμε συλλογικά. Από κάτω προς τα πάνω. Πήραμε από το χέρι τον μικρό παραγωγό, με την οικιακή τυποποίηση, και του δείξαμε τον κόσμο. Βάλαμε το προϊόν του στο «ψηλό», ακριβό, ποιοτικό ράφι και όλοι μαζί οδηγήσαμε την Πελοπόννησο από την 11η θέση που κατείχε το 2010 στις εξαγωγές, μέσα στην πρώτη τριάδα το 2017. Στόχος μας οι Ομάδες Παραγωγών να ανοίξουν τα φτερά τους στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές και το brand «Μυθική Πελοπόννησος» να γίνει συνώνυμο των ποιοτικότερων προϊόντων διεθνώς.

Επαγγελματισμός, καινοτομία, συμπράξεις, εξωστρέφεια και αύξηση των εξαγωγών. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής μας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο αγρότης στην πρώτη γραμμή

Όταν το 2011 αναλάβαμε την ευθύνη της περιφέρειας, θέσαμε σε προτεραιότητα στον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας τον πρωτογενή τομέα, λόγω της καίριας συμβολής του στην περιφερειακή οικονομία, αλλά και στην ενδυνάμωση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής των αγροτικών περιοχών της Πελοποννήσου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ερημοποποίησης.

Σήμερα, είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου, γιατί διαπιστώνω ότι τα πελοποννησιακά προϊόντα αναβαθμίζονται τάχιστα. Έχουν εδραιώσει την ποιότητά τους, έχουν βελτιώσει τις ποσότητές τους και όλα αυτά έχουν επιτευχθεί με σεβασμό στην πολιτισμική μας παράδοση και στο περιβάλλον. Οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει και την εξωστρέφειά τους σε σημαντικό βαθμό. Τολμούν, δοκιμάζονται σε νέες αγορές και σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες. Σε αυτήν τους την προσπάθεια έχουν δίπλα τους την περιφέρεια.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν άμεση σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε με συνέπεια, αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Συμμετέχουμε σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα. Βελτιώνουμε συνεχώς την παρουσία και τη στόχευσή μας, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και προσελκύουμε μεγάλα γεγονότα στην Πελοπόννησο, τα οποία διασυνδέουμε με τη γαστρονομία και τα προϊόντα μας.


Στροφή στην καινοτομία

Για να δώσουμε, όμως, νέα ώθηση στην αγροτική μας οικονομία, πρέπει να υιοθετήσουμε καινοτόμες και επαγγελματικές προσεγγίσεις που θα στοχεύσουν στη σύζευξη της παραγωγής με την τυποποίηση και τη μεταποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, προνοήσαμε και δημιουργήσαμε το κατάλληλο εργαλείο, το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου (ΚΕΤΕΚ), που διαθέτει συγκεκριμένο πυλώνα για την αγροτική οικονομία. Το ΚΕΤΕΚ θα μοχλεύσει αυτές τις πολιτικές, μέσω συμπράξεων με επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς, της ιδιωτικής οικονομίας και των ίδιων των παραγωγών. Το προϊόν αυτών των συμπράξεων θα πρέπει να δώσει νέα δυναμική στα προϊόντα μας, να βελτιώσει την ακρίβεια στη γεωργία, μελετώντας τις κλιματολογικές συνθήκες και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, και την καινοτομία στην παροχή υπηρεσιών.

Αν θέλουμε να δώσουμε υπεραξία στην αγροτική μας οικονομία, οφείλουμε να συνεργαστούμε, να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου. Για τον σκοπό αυτόν, η δημιουργία παρατηρητηρίου της αγροτικής μας οικονομίας, η οποία μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά από εμβληματικά προϊόντα της πελοποννησιακής γης όπως το ελαιόλαδο και η ελιά, θα προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα και χρήσιμα ποιοτικά στοιχεία, που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας.

-Διαφήμιση-