Τελείωσε η συγκομιδή, αναμένουν τις τιμές στον καπνό σε Έβρο και Ροδόπη

Τελείωσε η συγκομιδή, αναμένουν τις τιμές στον καπνό σε Έβρο και Ροδόπη

Συγκομίστηκε σχεδόν το σύνολο του καπνού στη Θράκη κι όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν απέμεινε ένα 5% του καπνού το οποίο θα μαζευτεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Ο καπνός φέτος ήταν πολύ καλός, ήταν όψιμος και περιμένουμε περίπου 7 εκ. κιλά. Είναι η καλύτερη χρονιά» σχολιάζει στην «ΥΧ».

Παρόλα αυτά η περσινή καταστροφική καλλιεργητική περίοδος που προκάλεσε δραματική μείωση της παραγωγής κατά συνέπεια του εισοδήματος οδήγησε στην έξοδο αρκετά μέλη τους με αποτέλεσμα ν’ απομείνουν 5.800 άτομα, εκ των οποίων τα 300 περίπου από το νομό Έβρου. «Καλλιεργήθηκαν 52.000 στρέμματα, δηλαδή 8.000 λιγότερα αλλά οι αποδόσεις είναι καλές» αποτιμά.  

Οι παραγωγοί της Ροδόπης και του Έβρου παραδίδουν το πρώτο και το δεύτερο χέρι ενώ ξεκίνησε και το ζύγισμα. Ο πρόεδρος σημειώνει ότι περιμένουν να μαλακώσουν τα καπνά και προσθέτει ότι μέχρι στιγμής πουλήθηκαν 200 τόνοι. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 2,60- 4 ευρώ/κιλό. «Εάν πρόκειται για πρώτο χέρι κυμαίνονται στα 2,80-3 ευρώ. Εάν είναι μαζί τα δύο πρώτα χέρια είναι 3,80 ευρώ/κιλό».

Αναμένοντας τις τιμές

Ο ίδιος εκτιμά κι ελπίζει η φετινή καλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος να έχει αντανάκλαση στην τιμή. Στην ίδια κατεύθυνση στέκονται η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού καθώς επίσης οι μεταποιητικές εταιρίες. «Περιμένουμε μια μέση τιμή από 5,20- 5,80 ευρώ/κιλό» μεταφέρει. Ο κ. Χουσεΐν θυμίζει ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται πέντε εταιρίες, οι τρεις μεγάλες ΣΕΚΕ, SOCOTAB, Μισσιριάν καθώς επίσης οι Γκλαούδης και Ναξιάδης.

Ο προβληματισμός του εστιάζεται στη σταδιακή απομάκρυνση των καπνοπαραγωγών από την καλλιέργεια αφήνοντας κάποιες ελπίδες στη στήριξη της μονοκαλλιέργειας από επιδοτήσεις. «Για να μείνουν στην καπνοκαλλιέργεια η τιμή πρέπει να διαμορφωθεί στα 6,5 με 7 ευρώ. Διαφορετικά, οι καπνοπαραγωγοί θα λιγοστεύουν κάθε χρόνο γιατί δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Εκτιμώ ότι θα φύγουν σταδιακά άλλοι 1.500. Θα παραμείνουν στην καλλιέργεια όσοι είναι πάνω από 50 ετών και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν» περιγράφει.