Τελευταίος ψεκασμός για τη δακοκτονία στη Θράκη

Ελπίδα και αγωνία μέχρι τέλους για τους παραγωγούς

Να ανασάνουν περιμένουν φέτος οι Θρακιώτες ελαιοπαραγωγοί, ευελπιστώντας σε μια καλή παραγωγικά χρονιά, η οποία θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, τον δάκο και την έκταση της εαρινής προσβολής από πυρηνοτρήτη.

Πολύ μεγάλη προβλέπεται η φετινή παραγωγή, αναφέρει η επόπτρια δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Έβρου σε Μαρώνεια και Προσκυνητές, Μαρία Χασανίδου, εξηγώντας ότι η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά από έναν μήνα, γιατί είναι οψιμότερη της Σαμοθράκης. Σημειώνει ότι δεν φαίνονται παρά μόνο μικρές ζημιές από τον δάκο. Έχουν ολοκληρωθεί τρεις ψεκασμοί και τη Δευτέρα ξεκινά ο δολωματικός για εννέα μέρες. Στη συνέχεια, θα περιμένουν από 7 έως 14 μέρες ανάλογα με το φάρμακο, για να μην υπάρχει υπολειμματικότητα στη βρώσιμη ελιά.

«Φέτος, στη Μαρώνεια και στους Προσκυνητές, οι παραγωγοί πραγματοποιούν και καθολικό ψεκασμό για άμεσα αποτελέσματα». Επισημαίνει ότι οι ψεκασμοί γίνονται με θερμοκρασίες κάτω των 28 βαθμών Κελσίου, επομένως ο καιρός είναι ευνοϊκός, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν φυσάει, βρέχει ή αναμένονται βροχές. Φέτος, μάλιστα, χρειάστηκε δύο φορές να διακόψουν τους ψεκασμούς για 1-2 μέρες, λόγω καιρικών συνθηκών. Ελπίζει να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για να μη σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη των παραγωγών που μέχρι τώρα είναι αισιόδοξοι, αναμένοντας μια καλή παραγωγή.

Οι βροχοπτώσεις ευνόησαν τον καρπό

Σε χαμηλά επίπεδα είναι ο δάκος στη Σαμοθράκη, όπως αναφέρει ο επόπτης δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Έβρου στο νησί, Μένιος Αργυρόπουλος, σημειώνοντας ότι με την αλλαγή του καιρού αναμένουν σχετική αύξηση. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ο τέταρτος και τελευταίος ψεκασμός.

Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει πάνω από πέντε δάκους ανά παγίδα. «Η προσβολή από δάκο υποβαθμίζει τον καρπό, με συνέπεια να έχουμε αυξημένες οξύτητες στην παραγωγή του ελαιολάδου». Το θετικό είναι πως οι βροχοπτώσεις βοήθησαν τον καρπό να μεγαλώσει, οπότε αναμένεται μια πολύ καλή παραγωγή. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τον Αύγουστο έβρεξε στη Σαμοθράκη μετά από 15 χρόνια. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Οκτώβρη και υπολογίζει ότι τα ελαιοτριβεία θα ξεκινήσουν γύρω στις 15 με 20 Οκτωβρίου, ανάλογα με την πορεία της παραγωγής.

Ταυτόχρονα, παρακολουθούν αν θα επηρεάσει την παραγωγή η προσβολή από πυρηνοτρήτη που έγινε την άνοιξη. «Αν παρατηρήσουμε έντονη καρπόπτωση τις επόμενες ημέρες, είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται στην προσβολή από πυρηνοτρήτη, γιατί είχαμε μεγάλους πληθυσμούς. Επίσης, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προκαλέσει ζημιά ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, όπως είναι οι ισχυροί βοριάδες ή νοτιάδες».

Μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής, οι παραγωγοί αγωνιούν. Ο κ. Αργυρόπουλος θυμίζει ότι πριν από δύο χρόνια ο δάκος χτύπησε για πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τη συγκομιδή, με συνέπεια να μην μπορούν να παρέμβουν. Αποδίδει το πρωτοφανές εκείνο φαινόμενο στην αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών.