Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας: Τέλη Μαρτίου οι τελικές αποφάσεις για τη μεταβατική ΚΑΠ
✱ «Να ζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση οι κυβερνήσεις σας», απαντά ο Πολωνός επίτροπος

Με δύο βήματα μπρος και ένα πίσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, υπό τις πιέσεις πλέον και του Green Deal. Παρά τη θετική έκβαση της περασμένης Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, οπότε και ομόφωνα προσδιορίστηκε η πρώτη δέσμη μέτρων για τη μεταβατική ΚΑΠ, εντούτοις ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί η… διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην Πράσινη Συμφωνία και στην ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα.
Ήταν το πρώτο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Κροατίας, η οποία εξέφρασε τη βούληση να κλείσει τη συζήτηση για τη μεταβατική περίοδο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Στόχος είναι στο επόμενο Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Μαρτίου, τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν και για το δεύτερο σκέλος της μεταβατικής ΚΑΠ. «Η επίτευξη συμφωνίας είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η συνέχιση των άμεσων πληρωμών, καθώς και η χρηματοδότηση νέων έργων στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το 2021», σημείωσε η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας, Μαρίγια Βούκοβιτς, αναφερόμενη στις μεταβατικές διατάξεις.
Το πρώτο σκέλος, δηλαδή η πρώτη δέσμη μέτρων, όπως είναι η μεταφορά πόρων μεταξύ του πρώτου και δεύτερου πυλώνα, που μπορούν να γίνουν το μεταβατικό έτος 2021, έκλεισε ομόφωνα την περασμένη Δευτέρα 27/1. Εξάλλου, είχε ήδη γίνει δεκτό πριν από λίγες εβδομάδες και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά τη δεύτερη δέσμη, οι υπουργοί Γεωργίας τόνισαν πως θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση, με τους περισσότερους να ζητούν να υιοθετηθεί η θέση του Συμβουλίου (μερική γενική προσέγγιση), το συντομότερο δυνατόν, χωρίς μάλιστα να περιμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Πρέπει να κινηθείτε γρήγορα για συναίνεση και το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Πολωνός επίτροπος Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει τους υπουργούς να μη σκεφτούν να ανοίξουν νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την εισαγωγή καινούργιων στοιχείων στη δεύτερη δέσμη, διότι «αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την έγκαιρη έγκριση του κανονισμού».
Διετής μετάβαση
Οι εκπρόσωποι, όμως, των κρατών-μελών δεν πτοήθηκαν από τις παραινέσεις του επιτρόπου και εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους επί ορισμένων –βασικών μάλιστα– σημείων των προτάσεων της Κομισιόν. Στο επίκεντρο των αντιρρήσεων βρέθηκε η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Όπως διέρρευσε από τα πρακτικά της συνεδρίασης, συνολικά πέντε αντιπροσωπείες τοποθετήθηκαν κατά της μονοετούς μεταβατικής περιόδου, καθώς, όπως εξήγησαν, δεν επαρκεί για να εφαρμοστεί σωστά η νέα ΚΑΠ. Για τον λόγο αυτόν, πρότειναν η μεταβατική περίοδος να έχει διάρκεια δύο χρόνια. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν ο Έλληνας ΥΠΑΑΤ, Μ. Βορίδης, και οι ομόλογοί του από την Τσεχία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία.
Στην αντίπερα όχθη, οι αντιπροσωπείες της Φινλανδίας και της Εσθονίας επισήμαναν ότι προτιμούν να εφαρμοστεί μονοετής περίοδος, αν και υπογραμμίστηκε –τουλάχιστον από τη φινλανδική πλευρά– ότι αυτό θα είναι εφικτό μόνο και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Η απάντηση της κροατικής προεδρίας, μέσω της υπουργού Γεωργίας, ήταν ότι θα αξιολογηθεί στο τέλος της θητείας της εάν κρίνεται απαραίτητη μία μεταβατική περίοδος δύο ετών, αλλά στο μεταξύ θα έχει προσπαθήσει να συμβάλει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Εκκρεμότητες
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι υπουργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας υποστήριξαν πως πρέπει να συνεχιστεί και κατά τη μεταβατική περίοδο η συμπληρωματική εθνική εισοδηματική στήριξη στους αγρότες σε συγκεκριμένους τομείς.
Η υπουργός της Πορτογαλίας, Μαρία ντο κε Αλμπουκέρκι, ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο που θα συνεχιστούν τα επιχειρησιακά προγράμματα ειδικά δε για τα οπωροκηπευτικά, ενώ η γαλλική αντιπροσωπεία ζήτησε ευελιξία, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τροποποιηθούν και να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, ιδίως για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων δεν έλειψε ούτε η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, με τη Λετονία να επιμένει πως πρόκειται για το πιο σημαντικό θέμα και να ζητά από την Κομισιόν να μην προχωρήσει στη μείωση των επιδοτήσεων τουλάχιστον για τα κράτη-μέλη που λαμβάνουν λιγότερο από το 90% του μέσου όρου των ενισχύσεων στην ΕΕ.
ΧρηματοδότησηΤο θέμα της επαρκούς χρηματοδότησης κυριάρχησε στις συζητήσεις των υπουργών, με αφορμή και την κοινή τοποθέτηση της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά την παρουσίαση της Πράσινης Συμφωνίας. Μάλιστα, κάποια κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία, επικεντρώθηκαν και στον προϋπολογισμό της μεταβατικής περιόδου, σημειώνοντας ότι δεν συμφωνούν σε μείωσή του. Το θέμα επεκτάθηκε, όπως ήταν επόμενο, και για τη νέα προγραμματική περίοδο, με τους υπουργούς να σημειώνουν ότι απαιτούνται πόροι για να υποστηριχθεί η Πράσινη Συμφωνία. Μάλιστα, κάποιοι πρότειναν στην Επιτροπή να αναζητήσει πρόσθετες χρηματοδοτικές λύσεις. Από την πλευρά του, ο επίτροπος, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ξεκαθάρισε ότι όποιο κι αν είναι το ύψος του προϋπολογισμού, η Πράσινη Συμφωνία θα υλοποιηθεί και κάλεσε τους υπουργούς να καλέσουν τις κυβερνήσεις τους να πιέσουν για μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον αγροδιατροφικό τομέα κατά τη συζήτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Φεβρουαρίου συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου οι αρχηγοί των κρατών-μελών να προσπαθήσουν να πετύχουν συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027. Την είδηση για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Ήρθε ο καιρός να καταλήξουμε σε συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», τόνισε, στέλνοντας το μήνυμα πως «οποιαδήποτε αναβολή θα δημιουργούσε σοβαρά πρακτικά και πολιτικά προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση των τρεχόντων προγραμμάτων και των πολιτικών μας, αλλά και την έναρξη καινούργιων». |