Τέλος Οκτώβρη μαζεύουν ελιές στον Έβρο

Μουδιασμένοι ακόμη, χωρίς να μπορούν να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, είναι οι ελαιοπαραγωγοί στον Nότιο Έβρο. «Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας με τα εναπομείναντα ελαιόδεντρα. Ευτυχώς, ο παραδοσιακός ελαιώνας έχει κάποια παραγωγή και με τα λίγα θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου. Όπως εξηγεί, από τα μέλη του συνεταιρισμού, ορισμένοι δεν έχουν πλέον καθόλου δέντρα, άλλοι έχουν μια καταστροφή γύρω στο 30% έως 40%, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που είναι στο 70% με 80%, ανάλογα με την περιοχή όπου είχαν ελαιώνες. Στην προσπάθειά τους για ανασύσταση των ελαιώνων, οι παραγωγοί συνάντησαν την αισχροκέρδεια, όταν πήγαν να αγοράσουν δέντρα των 15 ευρώ, τα οποία ξαφνικά εκτοξεύτηκαν στα 25 ευρώ. Ο ίδιος βρήκε διέξοδο σε ένα φυτώριο στις Σέρρες, που διέθετε προς 10-12 ευρώ το δέντρο. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε γειτονικά φυτώρια σε πολύ καλές τιμές», επισημαίνει ο κ. Χατζηνικολάου.

Δηλώνοντας «παρών», οι ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται να συγκομίσουν ό,τι απέμεινε γύρω στα τέλη Οκτώβρη. Το καλό νέο είναι ότι τα δέντρα δεν έχουν δάκο, άρα η ποιότητα σε ελαιόλαδο και ελιά θα είναι καλή.

Έλλειψη εργατικών χεριών

Τη φετινή χρονιά, ο συνεταιρισμός δεν θα μπορέσει, λόγω ελάχιστων ποσοτήτων, να συγκεντρώσει λάδι. Το εύλογο είναι το προϊόν να το διαχειριστούν οι παραγωγοί για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η εικόνα των μελών του συνεταιρισμού αντικατοπτρίζει την κατάσταση στον Νότιο Έβρο, καθώς αποτελούν τον πυρήνα της παραγωγής. Τέλος, ο κ. Χατζηνικολάου καταθέτει το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατικών χεριών, το οποίο έρχεται σαν «κερασάκι στην τούρτα».

Να θυμίσουμε ότι στον ελαιώνα της Κοινότητας Μάκρης έχουν καταγραφεί 250.000 κατεστραμμένα ελαιόδεντρα από τις πυρκαγιές.