Αυτό το άρθρο είναι 49 μηνών

Το τενεκεδάκι των βοσκότοπων

13/09/2020
3' διάβασμα
to-tenekedaki-ton-voskotopon-162850

Το ζήτημα του καθορισμού και της χρήσης των βοσκότοπων αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Ωστόσο, ο τρόπος που συνδέεται με το σύστημα καταβολής των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους μερικές φορές οδηγεί σε γκρίζες πρακτικές τόσο μεγάλες, που το κράτος ή και το πολιτικό σύστημα αρνείται να τις αντιμετωπίσει.

Οι πρακτικές αυτές κατά βάση ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιοι επιτήδειοι εντοπίζουν υπαρκτές εκτάσεις τρίτων που δεν χρησιμοποιούνται και τις δηλώνουν ως δικές τους.

Τυπικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αποτελεί η δήλωση βοσκότοπων Μονής στα Κύθηρα από άτομα που καταθέτουν ΟΣΔΕ στο Αγρίνιο, μια υπόθεση που ανέδειξε πρώτη η «ΥΧ» και βρίσκεται στον εισαγγελέα. Αντίστοιχη υπόθεση καταγγέλθηκε ανώνυμα χθες και αφορά ιδιωτικό δάσος στην Κεντρική Ελλάδα, το οποίο, με βάση την καταγγελία, φαίνεται να δηλώνεται ως βοσκότοπος από πολλούς «δικαιούχους».

Αν τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα της Δικαιοσύνης, οι πρακτικές της δεύτερης κατηγορίας είναι πολύ πιο σύνθετες. Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο πραγματικοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαθέτουν τα ζώα που δηλώνουν, να μην έχουν τους βοσκότοπους που απαιτούνται και να καταφεύγουν στην ανάγκη της λεγόμενης «Τεχνικής Λύσης». Μαζί με αυτούς, όμως, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι συστηματικά και με αυξανόμενους ρυθμούς δηλώνουν, ειδικά σε κάποιες περιοχές, μεγάλους αριθμούς ανύπαρκτων ζώων και βοσκότοπων, απειλώντας βέβαια την προοπτική των πραγματικών κτηνοτρόφων και του κλάδου συνολικά. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, που το πολιτικό σύστημα τρομάζει να το αντιμετωπίσει τόσο κεντρικά, όσο και στις περιφέρειες, οι οποίες συχνά αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη σύνταξης των Σχεδίων Βόσκησης και τα δεδομένα που θα δημιουργήσουν.

Το ανάθεμα συνήθως πέφτει στη λεγόμενη «Τεχνική Λύση». Δηλαδή, στην πρακτική που επελέγη από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το έτος 2014, για να μη χαθούν 250 εκατομμύρια ευρώ. Πρακτική που ακολουθούν όλοι όσοι πέρασαν από το υπουργείο, αλλά αρνήθηκαν να τη θεσπίσουν με δημοσίευσή της σε ΦΕΚ (με εξαίρεση το έτος 2015). Πρακτική που, βέβαια, κατηγορούν ως στρέβλωση όταν είναι στην αντιπολίτευση και «κλωτσάν το τενεκεδάκι».

Όλοι όσοι δηλώνουν ότι φιλοδοξούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων στην κτηνοτροφία, πρέπει να μιλήσουν και να πράξουν με ειλικρίνεια. Λύσεις, έστω και επώδυνες για μερικούς, υπάρχουν. Μπορεί, βέβαια, κάποιοι να τους χρεώσουν πολιτικό κόστος. Κάποιοι άλλοι όμως, οι περισσότεροι, θα τους πιστώσουν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.