Στο τέταρτο χέρι ο καπνός

Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή του τέταρτου χεριού καπνών στο Μέγα Πιστό Ροδόπης, μεταφέρει ο καπνοπαραγωγός Ραμαδάν Ραμαδάν. «Τα καπνά μας φέτος είναι χρυσάφι, γιατί δεν έβρεξε πολύ», λέει. Βρίσκεται σε αναμονή των τιμών και τονίζει ότι αν δεν ανέβουν σημαντικά, δεν θα τα βγάλουν πέρα.

«Κάτω από 10 ευρώ το κιλό δεν συμφέρει. Πέρυσι, δώσαμε με 5 ευρώ, αλλά τα λιπάσματα, το ρεύμα και το πετρέλαιο έκτοτε διπλασιάστηκαν. Γιατί δεν διπλασιάζεται ο καπνός; Εγώ είμαι στη σύνταξη και θα βάλω καπνό έναν χρόνο ακόμη. Η νεολαία μας τα παράτησε» περιγράφει και ελπίζει να ανέβει η τιμή στον καπνό, όπως ανέβηκε στα σιτηρά. Σχολιάζει ότι στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν τον καπνό ή όχι.

Σε ορισμένες περιοχές, η καλλιέργεια εξελίχθηκε πολύ καλά, αλλά σε άλλες, που χτύπησε έντονα ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας αναμένουν σημαντική μείωση στην παραγωγή, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ. «Στον Δήμο Ιάσμου η ζημιά είναι μικρότερη, αλλά στον Δήμο Αρριανών είναι μεγαλύτερη», λέει και σημειώνει ότι στον Ίασμο τα χωράφια είναι κυρίως ποτιστικά, αντίθετα στα Αρριανά είναι ξηρικά.

Σχολιάζει, επίσης, ότι η ποιότητα είναι άριστη, γιατί οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την αποξήρανση των καπνών. Οι εταιρείες θα αρχίσουν να ζυγίζουν τον Νοέμβριο και όλοι ευελπιστούν οι τιμές να είναι καλές. «Αν δεν βοηθήσουν με τις τιμές, οι περισσότεροι θα ψάχνουν διαφορετική καλλιέργεια για να ζήσουν».

Στη Ροδόπη καλλιεργήθηκαν φέτος περίπου 35.000 στρέμματα, από 4.000 παραγωγούς. Ο κ. Αμέτ εξηγεί πως όσοι παραγωγοί έχουν ένσημα από τα καράβια, στα 62 έτη βγαίνουν στη σύνταξη.

Στο ακουστικό

Ο ίδιος ελπίζει σε de minimis αποζημιώσεις και τονίζει ότι θα κατεβαίνει στην Αθήνα μέχρι να δοθεί λύση. Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΛΓΑ, «από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2022 από τις υπηρεσίες του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης σε καπνοκαλλιέργειες εσοδείας 2022, διαπιστώθηκαν ζημιές από ιογενείς προσβολές, αίτια μη καλυπτόμενα από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ». Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «πάρα πολύ δύσκολα ενισχύονται μέσω προγραμμάτων ΚΟΕ».

Η τελευταία απάντηση που ήρθε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε κοινοβουλευτική ερώτηση καταλήγει: «Εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις, θα εξεταστούν οι τρόποι στήριξης των καπνοκαλλιεργητών».