Με τέτοια κόστη, δεν φτουράνε οι αυξήσεις στη βιομηχανική ντομάτα

Παγωμάρα επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, καθώς, παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της νέας σεζόν που επικοινωνούν οι μεταποιητές, η πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα ανεβασμένα κοστολόγια της καλλιέργειας είναι σχεδόν… αποκαρδιωτική.

Μετά την ΑΒΕΚ Νομικός, που γνωστοποίησε τις προθέσεις της στις 17 Δεκεμβρίου, αυτή την εβδομάδα ήταν η σειρά της Ντάμαβαντ να ανοίξει τα χαρτιά της, προτείνοντας, όπως και ο Νομικός, αυξήσεις 8 ευρώ/τόνο σε σχέση με πέρυσι. Βάσει του τιμολογίου που αναδημοσιεύει η «ΥΧ» και για την περίοδο αιχμής από 4/8 έως 5/9, για τη Ζώνη Β που αφορά τις εκμεταλλεύσεις γύρω από τη Λάρισα προκύπτει μια τιμή μπριξομονάδας 19,6 ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, αν η τιμή αυτή πολλαπλασιαστεί με τα 4,8 brix και τους 9 τόνους/στρέμμα που αντιστοιχούν στη μέση απόδοση ενός τυπικού χωραφιού της περιοχής, προκύπτει ένα ποσό 94,02 ευρώ/τόνο ή 846,72 ευρώ/στρέμμα.

Αγγίζουν τα 1.000 ευρώ/στρέμμα τα έξοδα στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, τα έσοδα αυτά ωχριούν μπροστά στα κόστη παραγωγής τα οποία, με τα νέα δεδομένα, προβλέπονται φέτος αυξημένα κατά 150-160 ευρώ/στρέμμα, προσεγγίζοντας πλέον το χιλιάρικο. Κι αυτό δίχως να έχουν συνυπολογιστεί οι ανατιμήσεις 10% στα κόστη ανάπτυξης του θερμοκηπίου, του φελιζόλ και της τύρφης, για τις οποίες έχουν ήδη ενημερωθεί από τα καταστήματα εφοδίων και τις επιχειρήσεις σπόρων.

«Πρακτικά, με αυτά τα τιμολόγια, οι επιχειρήσεις έρχονται να καλύψουν περίπου το 50% των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, ζητώντας από εμάς να επωμιστούμε το υπόλοιπο», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Σουλιώτης. «Στην ουσία, ο κάθε νοήμων παραγωγός καλείται να αξιολογήσει αν επιθυμεί να πάρει το ρίσκο και να καλλιεργήσει βιομηχανική ντομάτα όχι απλά με λιγότερο κέρδος, αλλά ενδεχομένως και βάζοντας χρήματα από την τσέπη του», προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το αμέσως επόμενο διάστημα ο συνεταιρισμός θα ξεκινήσει νέο γύρο επαφών και θα εξαντλήσει τα περιθώρια, προκειμένου να πείσει τις επιχειρήσεις να στηρίξουν με ακόμα καλύτερα τιμολόγια την καλλιέργεια. «Καταλαβαίνουμε ότι στην παρούσα συγκυρία οι βιομηχανίες έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτές αυξημένα κόστη. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, με αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι μικροί παραγωγοί και ιδίως αυτοί που δεν έχουν επενδύσει στη βιομηχανική θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι απλά θα βάλουμε λιγότερα στρέμματα, για να κυλήσει η χρονιά», υπογραμμίζει.

Σημειώνει, δε, ότι το «παράθυρο» που αφήνουν οι μεταποιητές για περαιτέρω βελτίωση των τιμών την άνοιξη ή το καλοκαίρι δεν αρκεί καθώς, σε αντίθεση με προϊόντα όπως το βαμβάκι ή το σκληρό σιτάρι, «στη βιομηχανική ντομάτα δεν υπάρχει κάποιο χρηματιστήριο ή κάποια αγορά αναφοράς, βάσει των οποίων θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε και να αξιολογήσουμε τις συμφωνίες που κλείνουν οι βιομηχανίες. Επομένως, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από μια απλή προφορική δέσμευση».

Πιέζουν για το «κατοστάρικο» και στην Ηλεία

Αυξήσεις έχουν προαναγγείλει στις συνεργαζόμενες ομάδες και συνεταιρισμούς και τα δύο εργοστάσια της Ηλείας, Kύκνος και Pummaro, με το τελευταίο να λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά υπό τον έλεγχο του νέου ιδιοκτήτη (Mινέρβα). «Η πρώτη πρόταση προέβλεπε μια αύξηση της τάξης του 8%-9% σε σχέση με πέρυσι, εμείς ζητήσαμε όμως κάτι παραπάνω για να καλυφθούν τα έξοδα των αγροτών», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος.

«Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν, καθώς και τα δύο εργοστάσια θέλουν αυξημένες ποσότητες. Εκτιμώ ότι το ζήτημα θα έχει κλείσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου», συμπληρώνει. Πέρυσι, η ομάδα καλλιέργησε 10.000 στρέμματα, με το τονάζ να αγγίζει τους 100.000 τόνους και την τιμή μεσοσταθμικά να διαμορφώνεται στα 83 ευρώ/τόνο.

Την ελπίδα του ότι αμφότερα τα εργοστάσια θα βάλουν πλάτη για την καλλιέργεια και τους παραγωγούς εκφράζει και ο Βασίλης Γκούντουβας, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ηλείας Κήπος», που συνεργάζεται κυρίως με την Κύκνος.

«Μετά την πρώτη προσέγγιση, η τιμή που έχει πλέον προταθεί αλλά δεν έχει ακόμα υπογραφεί είναι στα 19 ευρώ η μπριξομονάδα. Βάσει της περσινής παραγωγής (μέσος όρος 4,77 brix και απόδοση 10,5 τόνοι/στρέμμα), αυτό βγάζει για την ντομάτα μια τιμή της τάξης των 96,50 ευρώ/τόνο, αναβαθμισμένη σαφώς από τα 86,30 ευρώ που κλείσαμε μεσοσταθμικά πέρυσι, αλλά που και πάλι δεν αρκεί για να καλύψει τις ανατιμήσεις στα κόστη», εξηγεί και προσθέτει: «Επιδιώκουμε να φτάσουμε τα 100 ευρώ/τόνο, γιατί τα πάντα έχουν ανέβει. Σκεφτείτε ότι, παρά το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε καλές παραγωγές και το μέσο εισόδημα διαμορφώθηκε στην περιοχή των 900 ευρώ/στρέμμα, φέτος κανείς δεν πετάει τη σκούφια του να καλλιεργήσει».

Όπως εξηγεί ο κ. Γκούντουβας, «σε σύγκριση με την Κεντρική Ελλάδα, η καλλιέργεια στη Ηλεία είναι πιο εντατική. Μόνο η φυτοπροστασία, βάσει των καινούργιων καταλόγων των εταιρειών, θα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 10% και εκτιμούμε ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 250 ευρώ/στρέμμα. Το συνολικό κόστος, βάσει των υπολογισμών μας, θα ανέλθει στα 950 ευρώ/στρέμμα».

Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν πέρυσι με βιομηχανική από το συνεταιρισμό άγγιξαν τα 3.000 στρέμματα. «Εκτιμώ ότι και φέτος θα μπει ντομάτα, το θέμα όμως είναι και ο παραγωγός να είναι ικανοποιημένος και, κυρίως, βιώσιμος», καταλήγει.