Χωρίς κυρώσεις η λειτουργία του μηχανισμού έως τις 15 Ιουνίου – Παραμένουν ωστόσο οι εκκρεμμότητες με τα οπωροκηπευτικά μακράς συντήρησης και τυροκομικά

Λ ύσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την εξόφληση των τιμολογίων νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου, αφήνοντας ωστόσο αρκετά ζητήματα ανοιχτά.

Το βασικότερο στοιχείο της εγκυκλίου είναι η πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου έως τις 15 Ιουνίου 2019, στη διάρκεια της οποίας δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις. Το διάστημα αυτό παρέχει ένα χρονικό περιθώριο για να διορθωθούν ορισμένες ακόμα «ανορθογραφίες» οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών στελεχών από το χώρο της μεταποίησης και του εμπορίου, μπορούν να θέσουν επ’ αμφιβόλω τη λειτουργία και, εν τέλει, την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.

Οι κυριότερες εξ αυτών έχουν να κάνουν με τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα μακράς συντήρησης, όπως τα μήλα και τα ακτινίδια για τα οποία ο έμπορος υποχρεούται να εξοφλήσει τον παραγωγό εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου, όταν αυτός θα ρευστοποιήσει το εμπόρευμα ακόμα και μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

«Πιστωτικό ίδρυμα o μεταποιητής»

Ζήτημα υπάρχει και με τα τυροκομικά η παραγωγή των οποίων για το μεταποιητή συνδέεται με μια περίοδο ωρίμανσης τουλάχιστον δύο μηνών, η οποία για τα σκληρά τυριά φτάνει έως και το τετράμηνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια τυροκομική επιχείρηση θα πρέπει μεν να πληρώσει μέσα σε 60 μέρες για την πρώτη ύλη της, όμως η ίδια θα εισπράξει τα χρήματά της από το σούπερ μάρκετ αφού παρέλθει ο χρόνος της ωρίμανσης συν το δίμηνο περιθώριο που επιτρέπει ο νόμος. «Με λίγα λόγια, ο μεταποιητής μετατρέπεται σε πιστωτικό ίδρυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Δεν σπέρνουν τεύτλα αν δεν εξοφληθούν οι παραγωγοί της ΜακεδονίαςΠαρόμοιες ενστάσεις εκφράζονται και από άλλους κλάδους, όπως αυτός της μεταποίησης ροδάκινου. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, μια επιχείρηση του χώρου καλείται να εξοφλήσει την πρώτη ύλη της εντός 60 ημερών ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη σχετική πρόβλεψη για την πληρωμή του τελικού προϊόντος (κομπόστα) που αυτή διαθέτει στα σούπερ μάρκετ αφού αυτό δεν λογίζεται «νωπό και ευαλλοίωτο».

Ένα ακόμα «προβληματικό» σημείο αφορά στις συναλλαγές μεταξύ εμπόρων- και, κατ’ επέκταση, μεταξύ εμπόρων και λιανεμπόρων- όπου εκεί, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπει ο νόμος, δεν φαίνεται να ισχύει η υποχρέωση εξόφλησης εντός 60 ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, η αγορά των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, ξεπερνά σε αξία τα 1,8 δισ. ευρώ ενώ αντιπροσωπεύει το 25% του τζίρου των σούπερ μάρκετ- ποσοστό που, αν συνυπολογιστούν και τα τυροκομικά, αγγίζει το 40%.

Καταχωρούνται τιμολόγια που εκδόθηκαν από 15/2 και μετά

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ, στην εφαρμογή καταχωρούνται στοιχεία τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το μέτρο αφορά και στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και να αναρτούν τα τιμολόγια αγοράς που τους αφορούν.

Καταχώριση στοιχείων τιμολογίων γίνεται τόσο από αγροτικούς συνεταιρισμούς όσο και από οργανώσεις παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα των μελών τους ενώ στην εφαρμογή μπορούν να αναρτώνται στοιχεία από κάθε είδους τιμολόγια, παραστατικά εκκαθάρισης καθώς και στοιχεία των παραστατικών που καθορίζουν την τελική αξία των συναλλαγών.

Μαστίγιο και καρότο στους εμπόρους για το Μητρώο

Το υπουργείο φαίνεται να υιοθετεί σκληρή γραμμή στο θέμα του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών στο οποίο η αλήθεια είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων έχει «ξεχάσει» να ενταχθεί. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι έμποροι, αν δεν είναι εγγεγραμμένοι ΕΜΕΑΠΕΕ) οφείλουν να εγγραφούν» και η βεβαίωση εγγραφής τους «να είναι σε ισχύ». Σε αντίθετη περίπτωση «δεν μπορούν να εισέρθουν στην εφαρμογή και να ενημερωθούν αλλά και να αντιδράσουν για τα αναρτημένα τιμολόγια που τους αφορούν».

Τα υπόλοιπα βασικά σημεία της εγκυκλίου έχουν ως εξής:

  • Στα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα περιγράφονται δεν συμπεριλαμβάνονται ξερά σύκα, ξερά φασόλια κλπ., ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα μακράς διαρκείας, κρεατοσκευάσματα οπώς σουβλάκια, ρολλά κλπ.
  • Οι παραγωγοί/μεταποιητές δηλώνουν στην εφαρμογή τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Αν ένα τιμολόγιο δεν δηλωθεί ως ανεξόφλητο, θεωρείται ότι έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα.
  • Στην περίπτωση που ένα τιμολόγιο έχει δηλωθεί ως ανεξόφλητο μετά τις 60 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσής του, αλλά διαπιστωθεί κατόπιν ότι είχε πληρωθεί εμπρόθεσμα και υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση του παραγωγού για τεχνικούς λόγους, μπορεί ο παραγωγός/μεταποιητής να το δηλώσει ως εξοφλημένο, αναρτώντας τα σχετικά παραστατικά πληρωμής.
  • Στους ισχυρισμούς για το ανεξόφλητο, μπορούν να αναρτηθούν ως αποδεικτικά μέσα πιστωτικά ή εκπτωτικά τιμολόγια ή οποιοδήποτε άλλο οικονομικό στοιχείο καθορίζει την τελική αξία της συναλλαγής.
  • Κάθε είδους κύρωση του ν. 4492/2017 αναστέλλεται μέχρι την 15/6/2019, προκειμένου να ολοκληρωθούν στοχευμένες τεχνικές βελτιώσεις της εφαρμογής και να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις στην εμπρόθεσμη ανάρτηση των τιμολογίων. Για το διάστημα αυτό η λειτουργία της εφαρμογής θα γίνεται χωρίς κυρώσεις, ακόμα και στην περίπτωση που η εφαρμογή εμφανίζει το μήνυμα για την επιβολή του σχετικού προστίμου.