Τεχνολογική στήριξη των παραγωγών την περίοδο του κορωνοϊού

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού οι αγρότες αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες για την εύρεση εναλλακτικών καναλιών διανομής για τα προϊόντα τους. Με το κλείσιμο των αγορών σε πολλές χώρες και τη μετατόπιση της ζήτησης των καταναλωτών σε ορισμένους τύπους προϊόντων, όπως το αλεύρι και τα αβγά, έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη τοπικών παραγωγών. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αγροτική Ανάπτυξη (ENRD) συγκέντρωσε μερικές από αυτές τις πρωτοβουλίες ως καλά παραδείγματα.

Sudtirol liefert Νότιο Τιρόλο – Ιταλία

Η αυτόνομη επαρχία Bolzano – South Tyrol ανέπτυξε την πλατφόρμα Sudtirol liefert για να παρουσιάσει όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη γεωργία και τα τρόφιμα στην περιοχή.

Επιτρέπει στους καταναλωτές να συνεχίσουν να αγοράζουν ποιοτικά προϊόντα διατροφής από τους τοπικούς παραγωγούς και υποστηρίζει τους αγρότες, διατηρώντας τα προϊόντα τους στην αγορά. Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα αγροκτήματα και τα εστιατόρια που προτείνουν παραδόσεις ή παραλαβές.

Producteurs Savoie Mont Blanc – Γαλλία

Το Επιμελητήριο Γεωργίας της Savoie Mont Blanc ξεκίνησε την πλατφόρμα Producteurs Savoie Mont Blanc. Με το σύνθημα «To να τρως τοπικά ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο», χαρτογραφεί όλους τους παραγωγούς της περιοχής και αναφέρει πού μπορεί να βρει κάποιος τα προϊόντα τους: απευθείας στο αγρόκτημα, σε συνεργατικά καταστήματα, υπαίθριες αγορές ή με απευθείας παράδοση. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, όπως:

✱ Στο Μπέργκαμο πραγματοποιείται σύνδεση εθελοντών με ευάλωτες ομάδες ατόμων για τη μεταφορά προϊόντων απευθείας στο σπίτι.

✱ Οικιακές παραδόσεις βιολογικών τοπικών προϊόντων στο Τορίνο από τον κοινωνικό συνεταιρισμό ZAC! Zone Attive di Cittadinanza.