Δράμα: ΤΕΧΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ και ΑΣΟΠ στις 20 καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο Δράμας ανοίγει τον δρόμο στην καινοτομία

Ο ΑΣΟΠ αξιοποίησε το κουκούτσι ροδιού, μέσα από το έλαιό του, που έχει υψηλή διατροφική αξία

Ο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας του Επιμελητηρίου Δράμας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δη τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής, άνοιξε τον δρόμο της οικονομικής και περαιτέρω στήριξης σε δυο σπουδαίες δραμινές επιχειρήσεις, που επελέγησαν ανάμεσα σε πολλές ελληνικές για την έρευνα και την παραγωγή καινοτόμου προϊόντος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας και η ΤΕΧΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Δράμας, που ξεκίνησε το 1971 με την κατασκευή συσκευασιών από πλαστικές ύλες HDPE για γάλα με κύριους πελάτες γαλακτοβιομηχανίες, είναι οι δυο επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε ενημερωτική διημερίδα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην καινοτομία στις Βρυξέλλες. Ανήκουν στην ομάδα 20 καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που σε διάστημα δυο ημερών κατάφεραν να αναπτύξουν μια σχέση αμοιβαίας πληροφόρησης και κοινής δράσης σε θέματα του καινοτόμου επιχειρείν.

«Στις Βρυξέλλες έγινε ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απευθείας υποστήριξη των καινοτόμων προϊόντων και των επιχειρήσεων. Επιπλέον, δόθηκαν απαντήσεις στις επιχειρήσεις γύρω από τον μετέπειτα σχεδιασμό της ΕΕ για την καινοτομία, την έρευνα και την υποστήριξή τους. Είναι μεγάλο στοίχημα να καταφέρει η Ελλάδα με την ποιότητα και τη διαφορετικότητα να σταθεί απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό», περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης. Επικεντρώνοντας την καινοτομία των παραπάνω επιχειρήσεων αναφέρει ότι η ΤΕΧΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ παρήγαγε ένα ειδικό πλαστικό με νανοτεχνολογία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θερμός μιας χρήσης και να έχει εφαρμογή έως και στο διάστημα.

Ο ΑΣΟΠ αξιοποίησε το κουκούτσι ροδιού, μέσα από το έλαιό του, που έχει υψηλή διατροφική αξία, είναι αντιοξειδωτικό και ταυτόχρονα χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία και την καλλυντική βιομηχανία. Με την αξιοποίηση ενός υποπροϊόντος που μέχρι τώρα πετούσαν, η μεγάλη Οργάνωση Παραγωγών κάνει ένα βήμα στην κυκλική οικονομία. «Είναι πολύ σημαντικό για το Επιμελητήριο δυο μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δράμας να καινοτομούν και να προχωρούν στην οικονομία. Κάποιες άλλες επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα δεν συμμετείχαν αλλά εκτιμώ ότι την επόμενη φορά θα μετέχουν στη διαδικασία επιλογής».

Χρηματοδότηση

Την επόμενη τετραετία, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας θα παρέχουν κίνητρα σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιλεγμένα start-ups μέσα από τα προγράμματα HORIZON και COSME. Ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί ότι η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται στοχευμένα σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης (εξοπλισμός, συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, υποδομές, δικτυώσεις). Μεγάλο πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι οι συνεργασίες με ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα. Εξάλλου, οι δραμινές επιχειρήσεις στον δρόμο για την καινοτομία είχαν επιστημονική στήριξη.