Θ. Λιούρης: «Η συνεργασία πρέπει να μπει στην κουλτούρα του αγρότη»

Θεοχάρης Λιούρης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Ένωση»

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, ο 41χρονος πτηνο-κτηνοτρόφος δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. «Νομίζω ότι το σημαντικότερο όλων είναι να ανακτήσει το συνεταιριστικό κίνημα εν γένει την αξιοπιστία του», τονίζει από την αρχή της συνομιλίας μας. «Όταν οι αγορές ζητούν μεγάλες ποσότητες και οικονομίες κλίμακας, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο ένας μεμονωμένος παραγωγός να ανταποκριθεί. Πρέπει, λοιπόν, να αφήσουμε πίσω μας την εσωστρέφεια και να βάλουμε στην κουλτούρα μας τη συνεργασία. Εκεί είναι το μέλλον», σημειώνει με έμφαση.

Παίρνει μπρος η μονάδα ζωοτροφών

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, μία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν η μεταφορά της έδρας του συνεταιρισμού στο εργοστάσιο ζωοτροφών στην Κρύα Ιωαννίνων. Εκεί έχει υλοποιηθεί, άλλωστε, μια σημαντική επένδυση, της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως εξηγεί ο κ. Λιούρης, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Τις επόμενες μέρες θα γίνουν τα δοκιμαστικά και ξεκινάμε την παραγωγή. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν κυρίως τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, η δυναμικότητα της οποίας ανέρχεται στους 7-8 τόνους την ώρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον θα παράγουμε φύραμα σε πέλλετ, το οποίο θα διατίθεται τόσο σε χύμα μορφή, όσο και σε σακιά. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αιγοπροβατοτρόφων μας», συμπληρώνει.

Αυτό το διάστημα, μέσω της ομάδας παραγωγών που έχει συγκροτηθεί, ο συνεταιρισμός διαπραγματεύεται τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενόψει της νέας σεζόν. «Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια μεγάλη πτώση τιμών στον κλάδο. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι έχει βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αρκετές γαλακτοβιομηχανίες. Βλέπουμε, μάλιστα, και αρκετές εταιρείες να επιδιώκουν είσοδο στη ζώνη γάλακτος του νομού μας, κάτι που είναι ενθαρρυντικό», σημειώνει ο νέος πρόεδρος της Ένωσης.

Σε πρώτο χρόνο, ο στόχος είναι «να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή για τους παραγωγούς». Σε δεύτερο στάδιο, «να φτάσουμε στο σημείο ο συνεταιρισμός να είναι αυτός που θα συλλέγει και θα παραδίδει το γάλα στη συνεργαζόμενη βιομηχανία. Να παρέχουμε, δηλαδή, εμείς όλες τις σχετικές υπηρεσίες, από την κτηνιατρική κάλυψη μέχρι τις ζωοτροφές».

Σχέδια για μεταποίηση κρέατος

Στα σχέδια του κ. Λιούρη είναι ο συνεταιρισμός να παίξει πιο ενεργό ρόλο και στην αγορά κρέατος, όπου επίσης έχει συγκροτηθεί ομάδα παραγωγών: «Δεν σας κρύβω ότι θέλουμε κάποια στιγμή να μπούμε και στη μεταποίηση, και γιατί όχι να συνεργαστούμε με κάποια μεγάλη αλυσίδα. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να κάνουμε αρκετά πράγματα στο πεδίο αυτό. Ως χώρα, άλλωστε, είμαστε ελλειμματικοί», αναφέρει. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι απαιτείται η στήριξη τόσο της πολιτείας, όσο και του κόσμου. «Αφενός πρέπει να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις, αφετέρου ως καταναλωτές να αποκτήσουμε εθνική συνείδηση και να επιλέγουμε τα ελληνικά προϊόντα», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά την πτηνοτροφία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η συνεργασία με την Πίνδος. «Ο στόχος είναι να έχουμε συνεργασίες με όσο το δυνατόν περισσότερα συνεταιριστικά σχήματα. Η Πίνδος είναι ένα τέτοιο και, μάλιστα, ιδιαίτερα επιτυχημένο σχήμα, που βρίσκεται δίπλα μας», αναφέρει.

Μετοχές στη Ζοίνος θα λάβει η ομάδα των αμπελουργών

Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία τουλάχιστον ακόμα δύο ομάδων παραγωγών, η πρώτη εκ των οποίων θα αφορά την αμπελουργία. «Έχουμε την τύχη να έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας τη Ζοίνος, μια οινοποιητική με εξαιρετική πορεία στην αγορά και από τα “διαμάντια” του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας. Προχωράμε στη δημιουργία μιας ομάδας αμπελουργών στην οποία θα δοθούν μετοχές της εταιρείας και, παράλληλα, θα έχει τον δικό της εκπρόσωπο στο ΔΣ», εξηγεί ο κ. Λιούρης.

Η έτερη ομάδα παραγωγών θα έχει να κάνει με τα αρωματικά φυτά. «Έχουμε ήδη προχωρήσει σε κάποιες μετρήσεις και επαφές, προκειμένου να αποκτήσουμε εικόνα για τα φυτά που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν, αλλά και για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Η ρίγανη και το τσάι, για παράδειγμα, είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις. Κι εδώ η Ένωση θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά, μέσα από τη δημιουργία ενός αποστακτηρίου», καταλήγει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

«Με 4% επιτόκιο μάξιμουμ ο δανεισμός των αγροτών»

Βασική προτεραιότητα του κ. Λιούρη είναι το άνοιγμα του συνεταιρισμού σε νέα μέλη και, ειδικότερα, στη νέα γενιά. Έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι συνάδελφοί του. «Το τι κίνητρα δίνεις σε έναν άνθρωπο για να ασχοληθεί με την παραγωγή είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Τα χρήματα που παίρνει σήμερα ένας νέος, μέσω του πριμ πρώτης εγκατάστασης, είναι ελάχιστα για να κάνει μια επένδυση που θα του επιτρέψει να είναι βιώσιμος. Αυτό στη νέα προγραμματική περίοδο πρέπει να αλλάξει. Το πριμ πρέπει να είναι ψηλότερο και παράλληλα να συνδέεται με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα επιδοτείται με μεγαλύτερο ποσοστό», επισημαίνει. «Το κράτος θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, ώστε να μπορέσει ο νέος να κάνει το ξεκίνημά του», προσθέτει.

«Και βέβαια πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων. Σήμερα, οι στρόφιγγες των τραπεζών για τους αγρότες παραμένουν κλειστές. Σε καμία περίπτωση ο πρωτογενής τομέας δεν θα έπρεπε να δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 4%, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την αγροτική παραγωγή τους και την ενισχύουν», υπογραμμίζει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1979 στα Ιωάννινα και κατάγεται από τις Λιγκιάδες. Έχει σπουδάσει Οικονομία και Διοίκηση, εργάζεται ως πτηνο-κτηνοτρόφος με δική του επιχείρηση. Ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση το 2010. Από το 2010 έως το 2012 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΣΑΣΕ. Από το 2012 έως το 2015 συμμετείχε στην Πρωτοβουλία Αγροτών για την ανασύσταση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Κινήματος.

Ήταν πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Νομού Ιωαννίνων από το 2015 έως το 2019, ενώ από το 2017 είναι μέλος του Δ.Σ. του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.

Εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου στις εκλογές του 2019 με τον συνδυασμό «Ήπειρος Όλον» του Δημήτρη Δημητρίου, που υποστηρίχτηκε από το Κίνημα Αλλαγής.