Θ. Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Τον Μάρτιο η τελική πρόταση για τα μέτρα»

Στις εξελίξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη Bουλή την Πέμπτη 4/2, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και άλλων διατάξεων. Ο ίδιος εξήγησε γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά για τον φόρτο του εγχειρήματος: «Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που γινόταν μέσα σε 2-3 χρόνια μέσα σε 5-6 μήνες».

Αναλυτικότερα, δήλωσε: «Όποιους στόχους θέσουμε, που μπορεί να είναι είτε οικονομικοί, είτε κοινωνικής ανθεκτικότητας, (πρέπει) να έχουμε πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και αυτό θα γίνει, μεταξύ άλλων, με κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Είναι ανάγκη αυτό το Ταμείο να γίνεται πάρα πολύ προσεκτικά. Η δουλειά που γίνεται τώρα δεν μπορεί να κοινοποιηθεί, γιατί ακόμη συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επιλεξιμότητες των έργων και το μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου».

Ο κ. Σκυλακάκης υπενθύμισε ότι στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις για τον Πράσινο και Ψηφιακό Μετασχηματισμό. «Στόχος είναι να καταθέσουμε μετά τα μέσα Μαρτίου το τελικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά να το συζητήσουμε και στη Βουλή», διευκρίνισε.

Επίσης, κατέθεσε δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις για την προχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε αναλυτικότερα, «πολλές από τις επενδύσεις του Ταμείου είναι ιδιωτικές, οπότε πρόκειται για προγράμματα επενδύσεων και όχι για συγκεκριμένα έργα. Το δεύτερο αφορά τη δυνατότητα να γίνεται μία διακριτή συλλογική απόφαση αντί για πολλές, σε ό,τι αφορά την ένταξη, είναι κάτι που μας ζήτησε και το υπουργείο Ανάπτυξης».