Θα μετατραπεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα σε υπερτοπικό πάρκο;

Θα μετατραπεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα σε υπερτοπικό πάρκο;

Την αναγκαιότητα να γίνει «υπερτοπικό πάρκο», το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στα διοικητικά όρια του δήμου Καλαμαριάς,  επισημαίνει μ΄επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας πως είναι από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης. Την ίδια στιγμή πολλοί αναρωτιούνται πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με το μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, που δίνουν κληρονόμοι αγροτών της περιοχής.

Το πρώην στρατόπεδο του Μακεδονομάχου Κόδρα ανάμεσα στο Καραμπουρνάκη και τη Χηλής επί χρόνια είναι εγκαταλειμμένο, ενώ μέρος των οικημάτων έχει βανδαλιστεί επανειλημμένα. Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο με την  εμπλοκή πολλών φορέων, που  προκαλεί πονοκεφάλους τόσο στην κεντρική και την τοπική εξουσία, όσο και στους πολίτες, που χρόνια τώρα παλεύουν για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο κόσμος της ανατολικής Θεσσαλονίκης ενδιαφέρεται για το εν λόγω οικόπεδο, που εκτείνεται σε έκταση περίπου 450 στρεμμάτων. Εδώ και δεκαετίες ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η αποζημίωση των οικογενειών αγροτών, που επί 4 γενιές προσπαθούν να αποζημιωθούν για τα κτήματα, που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους αλλά ο ελληνικός στρατός τα επίταξε το 1912.

Ο δήμος Καλαμαριάς πέτυχε το 1983 με προεδρικό διάταγμα να χαρακτηριστεί ο χώρος για κοινόχρηστο πράσινο και ο στρατός αποχώρησε τελικά σταδιακά το 1994. Έτσι, το 1995 μεγάλο τμήμα του στρατοπέδου Κόδρα χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, λόγω των οικημάτων, που βρίσκονται εντός, και ο οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997 χρηματοδότησε μελέτη κατασκευής μουσείου` κάτι που δεν προχώρησε τελικά.

Ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδροµος» καθώς και αρκετοί άλλοι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ εκφράζοντας επιφυλάξεις και αγωνία για  προωθούµενη εµπορευµατοποίηση της περιοχής.

Το  ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση τους και µε απόφαση του το 2003 ακύρωσε τις πρωτοβουλίες του δήµου Καλαµαριάς και επανέφερε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην πρότερη κατάσταση. Αυτήν τη στιγμή στο συγκεκριμένο οικόπεδο έχουν δικαιώματα η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει και τα πιο πολλά στρέμματα (περίπου 270), ο δήμος Καλαμαριάς, τα υπουργεία Πολιτισμού και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ιδιώτες που περιμένουν απαλλοτριώσεις.  

Κοντά σε όλους αυτούς ψάχνουν να βρουν διέξοδο περίπου 90 οικογένειες, αγροτών, που κατείχαν γεωργική γη, στα 60 στρέμματα που επίταξε ο ελληνικός στρατός το 1912. Φορολογούνται, όπως λένε, για γη, που δεν κατέχουν και ούτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν, παρότι είχε βγει σχετική απόφαση με ΦΕΚ του 1918! Για το ζήτημα αυτό έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ, για τα 28 από τα 60 στρέμματα.

Μιλώντας στο «ypaithros.gr» ο κ.Τριανταφυλλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μετά την απόδοση – παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί δίκαιη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανάγκη για τους πολίτες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς να έχουν επιτέλους σε έναν ασφυκτικά δομημένο πολεοδομικό ιστό το δικό τους χώρο για πολιτισμό, αθλητισμό και αναψυχή. Είναι σαφές ότι αυτό θα γίνει,  αφού αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πρώην στρατοπέδου, το οποίο πραγματικά αποτελεί γόρδιο δεσμό».