Θάσος: Τουρίστες µε προϋποθέσεις ασφαλείας
Εν αναµονή ανακοίνωσης από την κυβέρνηση του σχεδίου για τον τουρισµό και κοινής οδηγίας από την ΕΕ για το καλοκαίρι, οι ξενοδόχοι της Θάσου προτάσσουν το πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας. Ο σχεδιασµός τους είχε βασιστεί στην προηγούµενη περίοδο που έκλεισε µε άνοδο επισκεπτών και εσόδων, όπως οι τελευταίες έξι σεζόν, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, Πάρη Παρασχούδη.
Το 50% των ξενοδοχείων της Θάσου µέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ήταν κλεισµένα για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και προβλεπόταν µια εξαιρετική χρονιά. Έγιναν µάλιστα επενδύσεις σε ενοικιαζόµενα δωµάτια, µια νέα πτέρυγα σε γνωστό τετράστερο.
«Ο σχεδιασµός θα γίνει, όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες», ξεκαθαρίζει και αναφέρει πως δεν περιµένουν σταδιακή άρση για τα εποχικής λειτουργίας πριν από τον Ιούλιο. Προϋπόθεση για να προχωρήσουν, όσοι το αποφασίσουν, αποτελεί το πράσινο φως από το υπουργείο Υγείας. «Ορισµένοι συνάδελφοι λόγω ακύρωσης πτήσεων και κρατήσεων θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά πριν ανοίξουν ένα κατάλυµα, του οποίου η λειτουργία κοστίζει πολύ». Εξηγεί ότι τα µικρότερα καταλύµατα, και δη οι οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι πιο ευέλικτα στην προετοιµασία σε περίπτωση που εκκινήσει η τουριστική περίοδος.
Ο ίδιος στέκεται συγκρατηµένα απέναντι στην προοπτική προσέλευσης πλήθους Βαλκάνιων και άλλων τουριστών που καταφθάνουν οδικώς, εξηγώντας πως ενδεχόµενα πολυάριθµα κρούσµατα θα ήταν πισωγύρισµα, ενώ παραπέµπει στο αναµενόµενο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας. «Πρέπει να ζυγίσουµε πώς θα ισορροπήσουµε την υγειονοµική κρίση µε το οικονοµικό της αποτέλεσµα» λέει, προσθέτοντας πως οι οικονοµίες των κρατών θα επηρεαστούν σοβαρά, οι διακοπές δεν θ’ αποτελούν προτεραιότητα, µε συνέπεια η τουριστική βιοµηχανία να αιµορραγεί. Θυµίζει την αλυσίδα επαγγελµάτων που σχηµατίζεται γύρω από τον τουρισµό, σε καταστήµατα εστίασης, beach bar, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, κατασκευές κ.ά.
Η Θάσος αποτελεί προορισµό που προσφέρει εξαιρετικές παραλίες και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και γευστικές διαδροµές µε κυρίαρχα προϊόντα το ελαιόλαδο, το µέλι και τα γλυκά του κουταλιού που µάλιστα αγοράζουν ως γευστικό σουβενίρ οι επισκέπτες της, γι’ αυτό πέρυσι προστέθηκαν νέα µαγαζιά πώλησης τοπικών προϊόντων.