Θ.Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας: Προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία

του Θανάση Βασιλόπουλου,
δημάρχου Καλαμάτας
και προέδρου ΠΕΔ Πελοποννήσου

Η γεωργία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις που απαιτούν άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της στο μέλλον. Προκλήσεις που είναι συνδεδεμένες με την οικονομία της πατρίδας μας, καθώς ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί, και σωστά, να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και προόδου.

Κυρίαρχο θέμα, αναμφισβήτητα, είναι η κλιματική αλλαγή, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και που οι αγρότες μας πρώτοι αισθάνονται τις επιπτώσεις. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι αλλαγές στα πρότυπα βροχόπτωσης επηρεάζουν την παραγωγή και την ποιότητα των καλλιεργειών. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξόχως σημαντικό να εφαρμοστούν πρακτικές για την προσαρμογή των αγροτικών μας συστημάτων σε αυτές τις νέες συνθήκες, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον, διασφαλίζοντας το έδαφος, την επάρκεια νερού και τη βιοποικιλότητα που μας χαρακτηρίζει, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη γεωργία.

Η ενσωμάτωση, επίσης, των νέων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η χρήση αισθητήρων, drones, αυτοματοποιημένων συστημάτων άρδευσης, αλλά και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να μειώσει το κόστος και την εργασία που απαιτείται, κάνοντας πράξη την πολυπόθητη ευφυή γεωργία.

Στις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο γεωργικός τομέας περιλαμβάνεται το μέγα πρόβλημα του δημογραφικού, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της υπαίθρου

Στις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο γεωργικός τομέας και οφείλει η πολιτεία να δώσει απαντήσεις περιλαμβάνεται, προφανώς, το μέγα πρόβλημα του δημογραφικού, με τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και τη μείωση του αριθμού των νέων που επιλέγουν το γεωργικό επάγγελμα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών, να αποτελεί μια ενεργή – ορατή απειλή για το μέλλον.

Η Καλαμάτα δηλώνει «παρούσα»

Συνολικά, η ελληνική γεωργία βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Ευκαιρίες μέσα από την ουσιαστική στήριξη των προϊόντων μας, του «θησαυρού» μας όπως τα προϊόντα ΠΟΠ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα και την αναγκαιότητα ανάδειξης και προστασίας της.

Ευκαιρίες που επιτάσσουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που υποστηρίζει σήμερα τους αγρότες – παραγωγούς μας.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η Καλαμάτα δηλώνει «παρούσα» στις εξελίξεις που οδηγούν προς ένα καλύτερο μέλλον. Μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της ΕΕ έως το 2030, η Καλαμάτα έλαβε πρόσφατα την πιστοποίηση που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης, με έργα και δράσεις που αγγίζουν όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα, έχοντας στόχο να απαντήσουν σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.