Θεμιστοκλής Τομπουλίδης: Το καρύδι έγινε βούτυρο από έναν 34χρονο αγρότη που επενδύει στις νέες τεχνολογίες

Με ιδιαίτερα και πρωτότυπα προϊόντα καρυδιού και νέες τεχνολογίες στο χωράφι, ένας 34χρονος αγρότης συνεχίζει και εξελίσσει την οικογενειακή καλλιέργεια στο Μανδράκι Σερρών. Ο Θεμιστοκλής Τομπουλίδης, χάρη στην αγάπη του για τη φύση, τη γη και την καλλιέργεια καρυδιού, οδηγήθηκε στον αγροτικό τομέα και στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, την οποία ανέπτυξε και έβαλε τους καρπούς της σε καλαίσθητες συσκευασίες, με την επωνυμία «Καρύδι από τον τόπο σου – Καρποί Μανδρακίου Κερκίνης».

Πέρυσι, σύστησε στο καταναλωτικό κοινό ένα καινούργιο προϊόν για την Ελλάδα, το βούτυρο καρυδιού. «Η καλλιέργεια καρυδιού ξεκίνησε από τον πατέρα μου, ενώ εγώ άρχισα να ασχολούμαι με αυτήν το 2014 και εγκαταστάθηκα μόνιμα στο χωριό δύο χρόνια μετά περίπου, όταν και έγινε το κύριο επάγγελμά μου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θεμιστοκλής.

Ο ίδιος, αν και έχει σπουδές πληροφορικής, αποφάσισε ότι το αγροτικό επάγγελμα του ταιριάζει καλύτερα και ανταποκρίνεται περισσότερο στον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον. Ο 34χρονος αγρότης ξεκίνησε με 30 στρέμματα, τα οποία υπήρχαν από τον πατέρα του, ενώ από το 2014 μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να τα αυξήσει στα 110, καθώς εκτός από τα δέντρα της καρυδιάς επένδυσε και στην καλλιέργεια της φουντουκιάς.

Όπως εξηγεί, «από το 2014 και έπειτα, με μεράκι, αποφασίσαμε την αποκλειστική ενασχόληση με την καλλιέργεια της καρυδιάς και της φουντουκιάς. Όσον αφορά την καρυδιά, αποφασίσαμε την εντατική καλλιέργεια της πιο γνωστής εμπορεύσιμης ποικιλίας, της Chandler, ενώ η πρώτη μας φύτευση κτημάτων δενδρώδους φουντουκιάς έγινε το 2019, μετά από μελέτη των χαρακτηριστικών του φυτού, του κλίματος και της καλλιέργειας αυτής καθ’ αυτής».

Επεξεργασία καρυδιού

Στην ιδιαίτερη διαδικασία της επεξεργασίας καρυδιού και τα προϊόντα που παράγουν αναφέρεται ο 34χρονος αγρότης, εξηγώντας ότι «η διαδικασία είναι λίγο ιδιαίτερη στο καρύδι, καθώς θέλει κάποια μεταχείριση αρκετά απαιτητική, που πρέπει να την ξέρεις, απαιτεί εμπειρία.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να στηριχτείς και σε νέες τεχνολογίες. Πιο αναλυτικά, η συγκομιδή της κάθε σοδειάς καρυδιών ξεκινά παραδοσιακά στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Μόλις φύγουν από το χωράφι, οι καρποί μας περνούν από ένα στάδιο πλυσίματος και αποφλοίωσης, στο οποίο αφαιρείται το πράσινο περικάρπιο του καρπού. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, γίνεται και η πρώτη φάση της ποιοτικής διαλογής.

Η διαχείριση του καρυδιού σε αυτά τα στάδια είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά εάν ο καιρός είναι βροχερός. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι καρποί μας περνούν στα κατάλληλα διαμορφωμένα ξηραντήρια και στα παραδοσιακά τελάρα ξήρανσης καρυδιών, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο υγρασίας, κρατώντας παράλληλα τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους.

Μετά την ξήρανση, ακολουθεί διαλογή μεγέθους και ποιότητας των καρυδιών. Φέτος, μέσω των σχεδίων βελτίωσης, θα αγοράσουμε και σπαστήρα καρυδιών, οπότε θα μπορούμε να σπάμε οι ίδιοι μεγαλύτερες ποσότητες καρυδιών».

Βούτυρο καρυδιού

Τα προϊόντα καρυδιού που παράγει ο Θεμιστοκλής είναι καρύδι με κέλυφος, καρυδόψιχα πεταλούδα, καρυδόψιχα τέταρτο, καρυδόψιχα όγδοο, καφέ και σκούρη καρυδόψιχα, καθώς και βούτυρο καρυδιού. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το βούτυρο καρυδιού είναι ένα σχετικά καινούργιο προϊόν για την Ελλάδα. Μετά από πολλή σκέψη, προχωρήσαμε στη μεταποίηση και στην πώλησή του για πρώτη φορά το 2020.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλειμμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από καρύδια παραγωγής μας, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Ξεκινήσαμε δοκιμαστικά να το δίνουμε ως δώρο στους πελάτες μας για να δούμε τι ανταπόκριση θα έχει και φέτος ξεκινήσαμε να το συσκευάζουμε κανονικά με την επωνυμία και τη διατροφική ανάλυση. Όλα μας τα προϊόντα είναι διαθέσιμα απευθείας από εμάς, καθώς οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στην ιστοσελίδα μας και στη σελίδα μας στο facebook. Επίσης, κυκλοφορούν και σε καταστήματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και στην Κρήτη».

Τεχνολογία στο χωράφι

Γνωρίζοντας τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, ο Θεμιστοκλής επένδυσε και εγκατέστησε έναν μετεωρολογικό σταθμό στην καλλιέργειά του. Όπως τονίζει, «είναι ένα πραγματικά καλό εργαλείο για την καλλιέργεια, γιατί μετράει πάρα πολλές παραμέτρους, όπως η ατμοσφαιρική υγρασία, η βροχή και ο αέρας.

Έχει, επίσης, αισθητήρες εδάφους, που μπορούν να μετρούν την υγρασία του εδάφους και την υγρασία φυλλώματος, τα οποία μας δίνουν πολλά αποτελέσματα που αφορούν την καλλιέργεια. Δηλαδή, το πόσο πρέπει να ποτιστεί και αν πρέπει να ψεκαστούν τα δέντρα βάσει κάποιων ασθενειών που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες συνθήκες τις οποίες μετρά ο σταθμός. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για το μέλλον, δηλαδή με αποτελέσματα κάποιων χρόνων να δούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε και τι άλλο ταιριάζει στο μικροκλίμα της περιοχής».

Θέλοντας να δώσει τη δική του συμβουλή ως νέος αγρότης σε νέους που σκέφτονται να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ο ίδιος επισημαίνει ότι «τόσο η καλλιέργεια της καρυδιάς όσο και της φουντουκιάς απαιτούν αρκετά χρόνια για να δώσουν παραγωγή. Πριν από την εγκατάσταση του καρυδεώνα, θα πρέπει να ελέγξουν εάν το κτήμα τους είναι κατάλληλο με μια ανάλυση εδάφους και να βρουν κατάλληλους συνεργάτες γεωπόνους με γνώση στην καλλιέργεια. Στη συνέχεια, οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα προμηθευτούν και, φυσικά, να είναι σίγουροι πως θα βρουν προμηθευτές πώλησης. Με λίγα λόγια, να κάνουν ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο καλλιέργειας, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να πέσουν έξω στην επένδυσή τους».

Απαραίτητες οι επιπλέον γνώσεις

Πέρα από τις σπουδές πληροφορικής, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αγροτικό τομέα και τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ο Θεμιστοκλής παρακολούθησε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια. 

«Όταν ξεκινάει κάποιος στον αγροτικό τομέα, μπορεί να βασιστεί στην εμπειρία των προηγούμενων γενιών. Όμως, από εκεί και πέρα χρειάζονται κάποιες επιπλέον γνώσεις.

Εγώ έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά σεμινάρια, ενώ σκέφτομαι να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αντικείμενο σχετικό με τον αγροτικό τομέα, όπως η ευφυής γεωργία», επισημαίνει ο ίδιος.