Θεριζοαλωνιστικές με 14 ευρώ το στρέμμα στον κάμπο

Εκτός από το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων και του πετρελαίου, που έφτασε τα 2 ευρώ, οι παραγωγοί δημητριακών στον θεσσαλικό κάμπο, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη τα αλώνια στα κριθάρια και ετοιμάζονται για τα σιτηρά, έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κοστολόγιο εκμίσθωσης θεριζοαλωνιστικών μηχανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες θεριζοαλωνιστικών μηχανών χρεώνουν 14 ευρώ το στρέμμα, έναντι 9-10 πέρυσι, μία αύξηση 40%, ποσοστό το οποίο όμως χαρακτηρίζεται δικαιολογημένο από τους κατόχους των μηχανών.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Καρυπίδης, από τον Σύλλογο Θεριζοαλωνιστικών Μηχανών Λάρισας, «πέρυσι έβαζα ένα τόνο πετρέλαιο με 1.136 ευρώ και φέτος έβαλα με 1.920 ευρώ. Τα ανταλλακτικά έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ένα δόντι από το μαχαίρι που έχει μηχανή μπροστά από 90 λεπτά με ΦΠΑ πέρυσι, φέτος για να το προμηθευτεί κάποιος πληρώνει 1,40 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ένα φίλτρο πετρελαίου από 7,60 πωλείται 12 ευρώ, ένα λάστιχο ρόδας από 1.100 ευρώ πέρυσι, φέτος πήγε στα 2.200 ευρώ». Να σημειωθεί ότι οι επαγγελματικές (παροχής υπηρεσιών) θεριζοαλωνιστικές μηχανές στον κάμπο της Λάρισας υπολογίζονται περί τις 100, άλλες 100 είναι ιδιόκτητες, ενώ την περίοδο του αλωνίσματος στον κάμπο κατεβαίνουν άλλες 100 από γειτονικούς νομούς, ακόμη και από Πτολεμαΐδα!

Στο ερώτημα «αν αυτές αρκούν», ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης θεριζοαλωνιστικής μηχανής απαντά θετικά, ενώ επισημαίνει τον προβληματισμό και την απροθυμία των παραγωγών να αλωνίζουν. «Όταν έχουν δεδομένα αυξημένα έξοδα και δεν γνωρίζουν τις στρεμματικές αποδόσεις και την τιμή πώλησης των σιτηρών, με ποια ψυχολογία να μπεις στο χωράφι;

Όταν ένα χωράφι έχει 120 ευρώ το στρέμμα κοστολόγιο και ο παραγωγός επιδιώκει να μην πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/στρέμμα με μια μέτρια προς καλή παραγωγή, καταλαβαίνει κανείς την ψυχολογία του», καταλήγει ο ίδιος.