Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας: Η απουσία υποδομών τροχοπέδη στην αγροτική ανάπτυξη

Στην έλλειψη υποδομών και ουσιαστικών παρεμβάσεων στην ύπαιθρο σκοντάφτει η όποια πρόθεση των αρμόδιων αρχών για ανάπτυξη σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, αν και είναι ένας «αγροδιατροφικός παράδεισος» με πλούσια γεωργική, κτηνοτροφική, αλλά και αλιευτική δραστηριότητα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.

Θέρμο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Θέρμου, μια ορεινή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που παράγει αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας, ποιοτικούς οίνους και ελαιόλαδα, ενώ διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα και τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, την Τριχωνίδα. Η αδυναμία χάραξης ουσιαστικής πολιτικής για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της έχει οδηγήσει στη φυγή πολλών νέων ανθρώπων, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στον τόπο τους.

«Οι περισσότεροι νέοι της γενιάς μου έχουν εγκαταλείψει την περιοχή όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, γιατί δεν είχαν καμία προοπτική εδώ. Εγώ με τον αδερφό μου σπουδάσαμε και επιστρέψαμε στο Θέρμο, γιατί είχαμε εδώ μια οικογενειακή επιχείρηση, που βάλαμε τα δυνατά μας να την αναπτύξουμε και να την εξελίξουμε», μας λέει ο 26χρονος τεχνολόγος τροφίμων Γιώργος Παπασημάκης, ένας εκ των ιδιοκτητών υπερσύγχρονης μονάδας εμπορίας, επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, που βρίσκεται στην περιοχή του Θέρμου.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η περιοχή του Θέρμου διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να μπορέσει κάποιος να επενδύσει σε τομείς, όπως στον αγροτικό και στον τουριστικό. «Πώς, όμως, θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν δεν υπάρχει δρόμος που να συνδέει την περιοχή με το Αγρίνιο και την Ιόνια οδό; Η προοπτική νέας χάραξης δρόμου απομακρύνεται συνεχώς και οι όποιες προσπάθειες αναβάθμισης του δικτύου περιορίζονται στην ανακατασκευή του.

Παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα, προσφέρουμε αξιόλογες τουριστικές υπηρεσίες, όμως, πώς θα επισκεφτεί την περιοχή μας ο κόσμος χωρίς δρόμους;», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Παπασημάκης και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την όποια ανάπτυξη στην περιοχή του Θέρμου. Και η φυγή των κατοίκων συνεχίζεται. Από τα 2.000 άτομα που κατοικούσαν μόνιμα στην περιοχή, σήμερα έχουν απομείνει 1.200 άτομα και σε δέκα χρόνια θα γίνουν 800».

Ακόμα ένας νέος άνθρωπος της περιοχής, ο κτηνοτρόφος Κώστας Μυζήθρας, πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Θέρμου, μας περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένας άνθρωπος που θέλει να επενδύσει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος, καθώς και η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κτηνοτροφικών προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και την αποστροφή των παλαιότερων, αλλά και των νέων παραγωγών από την απασχόλησή τους με την κτηνοτροφία. «Έχω δύο παιδιά, μικρά βέβαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ασχοληθούν με το επάγγελμά μου. Θα είναι αναγκασμένα να δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο, χωρίς να πληρώνονται ο κόπος τους και η σκληρή δουλειά τους», τονίζει με νόημα ο κ. Μυζήθρας.