Θερμοκήπια: Χωρίς προβλήµατα καλλιέργειες και συγκοµιδές

Η καλοκαιρία ανέτρεψε τη ροή της παραγωγής στην ντομάτα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών, με χαρακτηριστική την καλοκαιρία που επικράτησε φέτος κατά τους χειμερινούς μήνες. Στις περισσότερες περιοχές οι καλλιεργητές δεν ήρθαν αντιμέτωποι με εχθρούς ή ασθένειες, ωστόσο, οι υψηλότερες από τις επιθυμητές θερμοκρασίες προκάλεσαν ανεπιθύμητες ανατροπές στη ροή της παραγωγής, φέρνοντας μεγαλύτερες από τις προσδοκώμενες ποσότητες, όπως στην ντομάτα στην Κρήτη.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, καλλιεργούνται περίπου 17.000 στρέμματα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», Φώντας Δουλούμης, στην ντομάτα, που επικρατεί με ποσοστό 45%, φέτος και οι δύο βασικές φυτεύσεις, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, πρωίμησαν.

Ήδη, οι καλλιεργητές έχουν πάρει περισσότερο από το μισό της προσδοκώμενης παραγωγής. «Οι καλλιέργειες αυτές στοχεύουν την περίοδο του Πάσχα να δώσουν το 70% της παραγωγής. Φέτος, αντιστράφηκαν τα πράγματα. Μόνο το 30%-40% έμεινε πάνω στις καλλιέργειες.

Αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη. Παραγωγικά ήταν καλύτερη η χρονιά από όσο θα θέλαμε. Εάν δεν υπήρχε το lockdown, μπορεί να μην ήταν έτσι, αλλά φέτος έφερε προβλήματα, όταν η κατανάλωση σύμφωνα με τους υπολογισμούς είναι 30% κάτω απέναντι σε μια παραγωγή που έφερε μαζεμένη προσφορά».

Ενδιαφέρον, όσον αφορά τις εξελίξεις σε επίπεδο ποικιλιών που επιλέγουν οι παραγωγοί, είναι ότι φέτος αυξήθηκε κατακόρυφα το βελανίδι. Μέχρι πριν από 4-5 χρόνια η συγκεκριμένη ποικιλία δεν ξεπερνούσε το 2%-3% της καλλιέργειας και τώρα η στρογγυλή αντιπροσωπεύει το 70% και το βελανίδι έφτασε στο 30%, ως αποτέλεσμα καλής ζήτησης και τιμής. Βέβαια, ως ποικιλία είναι πιο κοστοβόρα και με τη μισή παραγωγή σε σχέση με την ντομάτα σε τόνους (7-8 τόνους/στρ. έναντι 12-15 τόνους/στρ. η στρογγυλή), αλλά πληρώνεται ικανοποιητικά.

«Φέτος, πραγματικά το βελανίδι δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά σε σχέση με την ντομάτα, με την τιμή του περίπου 2,5 ευρώ το κιλό, έναντι 50 λεπτών μέση τιμή στη ντομάτα», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Δουλούμης. Ήδη έχουν φυτευτεί κάποια στρέμματα, αντικαθιστώντας αγγουριές που ξεπατώθηκαν ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον κύκλο τους, για πιο όψιμη παραγωγή ντομάτας που θα βγει τον Απρίλιο, πάντα σημαντικά λιγότερα από τις κύριες φυτεύσεις του φθινοπώρου και φέτος τα μισά από ό,τι άλλες χρονιές, εκτιμά ο ίδιος.

Πτώση για το αγγούρι

Η χρονιά για το αγγούρι κρίνεται πολύ μέτρια. Μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου πιέστηκαν πολύ οι τιμές, στα 30 λεπτά και κάτω λόγω και της διεθνούς συγκυρίας. Τη μεγάλη πτώση ακολούθησε μια μεγάλη άνοδος, και τελευταίες μέρες Ιανουαρίου έφτασε ο συνεταιρισμός να πουλάει μέχρι και 1,70 ευρώ/κιλό, με την τιμή να κρατάει πάνω από 1 ευρώ για ένα εικοσαήμερο.

«Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να κόψουν κάποια προϊόντα και να σώσουν την κατάσταση. Δεν γνωρίζω πόσοι ακριβώς έχουν βάλει δεύτερες καλλιέργειες για να προσθέσουν κάτι στον τζίρο τους. Κάποιοι σίγουρα έχουν βάλει, για να μαζέψουν τέλος Μαρτίου και μετά αγγούρι. Ουσιαστικά και φέτος το αγγούρι έχει τελειώσει τιμολογιακά. Δεν ξέρω πόσοι θα αντέξουν να κρατήσουν αγγουριές με τιμή στα 15 λεπτά και απούλητα», κατέληξε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Ικανοποιητικά πιπεριά και μελιτζάνα

Τέλος, ικανοποιητικές παραγωγές και καλή εμπορική συμπεριφορά με μικρές διακυμάνσεις στις τιμές επιδεικνύουν για την ώρα οι πιπεριές, που καταλαμβάνουν το 25% της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, και οι μελιτζάνες, με λιγότερο από 5%, οι οποίες φυτεύτηκαν από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη. Τη μερίδα του λέοντος στην καλλιέργεια κρατούν οι ποικιλίες που εξάγονται, πρωτίστως το κέρατο και ακολούθως η Φλωρίνης και το ουγγαρέζικο.

Στο Τυμπάκι, όπου οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ανέρχονται σε 5.000 στρέμματα περίπου, η πιπεριά αναδεικνύεται πλέον κυρίαρχη με ποσοστό 50%-60% στο σύνολο των στρεμμάτων, εκτιμά ο γεωπόνος Αντώνης Μπριλάκης, και ακολουθούν η ντομάτα και το αγγούρι με 20% και άλλο τόσο η μελιτζάνα. «Κάποτε, τουλάχιστον το 50%-60% ήταν ντομάτα, αλλά η Tuta Absoluta περιόρισε δραστικά την καλλιέργεια. Πλέον, κυριαρχεί η πιπεριά που έχει και καλή εξαγωγική δραστηριότητα.

Η Φλωρίνης έχει τη μερίδα του λέοντος στην εξαγωγή και ακολουθεί το ουγγαρέζικο που καλλιεργείται αποκλειστικά για εξαγωγή», περιέγραψε ο έμπειρος γεωπόνος. Φυτεύεται τέλος Ιούλη, αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι παραγωγοί θα κόβουν μέχρι τον Μάη, ενώ κάποιοι επιλέγουν να βγάλουν τώρα πιπεριές και να βάλουν πεπόνι.

Πάντως, όπως τόνισε, «εάν είναι υγιή τα φυτά και δεν είναι στρεσαρισμένα, μπορούν να κρατήσουν την πιπεριά μέχρι τον Ιούνιο. Προς το παρόν, φέτος το 70%-80% παραμένει στα χωράφια και είναι σε πλήρη εξέλιξη η παραγωγή με αρκετά καλές αποδόσεις. Μια ικανοποιητική ποσότητα είναι 8 τόνοι στις πιπεριές με μικροδιαφορές μεταξύ των ποικιλιών. Αυτή την απόδοση φέτος την παίρνουν οι καλλιεργητές».

Χωρίς πρόβληματα η ντομάτα

Φέτος, μέχρι τώρα η ντομάτα δεν αντιμετώπισε προβλήματα από ασθένειες ή εχθρούς, ωστόσο ήδη οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει προληπτικές εφαρμογές με σκευάσματα που κρίνονται αρκετά αποτελεσματικά για την Tuta ενόψει της ανόδου των θερμοκρασιών.

Οι αποδόσεις, μας είπε ο ίδιος παρακολουθώντας την καλλιέργεια, είναι καλές μέχρι τώρα. Σε εξέλιξη είναι η παραγωγή της φύτευσης του Οκτωβρίου με καλές αποδόσεις –«εφόσον καλλιεργηθεί σωστά και κρατηθεί μέχρι τέλος Μάη-αρχές Ιούνη, περίπου ένα διάστημα οκτώ μηνών, άνετα μπορείς να πάρεις 15 τόνους/στρέμμα», είπε ο κ. Μπριλάκης–, έχοντας τελειώσει και ξεπατωθεί ήδη η πρώτη φύτευση του Αυγούστου.

Ήδη, βγάζοντας τις ντοματιές που ολοκλήρωσαν τον παραγωγικό τους κύκλο, οι παραγωγοί τις αντικατέστησαν κατά ένα μέρος με ντομάτες (που θα βγουν την περίοδο του Πάσχα), πεπόνι και, δευτερευόντως, άλλα κηπευτικά όπως φασολάκια κ.λπ. Δίνοντας το στίγμα για τη μελιτζάνα, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν έχει καλή καλλιεργητική φροντίδα ‘‘βαροζυγιάζει’’, μπορεί κανείς να πάρει και 15 τόνους/στρέμμα. Φέτος, τις παίρνουν αυτές τις αποδόσεις μέχρι τώρα, συνολικά σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και με καλές τιμές από 1,6 μέχρι 1,9 ευρώ το κιλό».

Με το αγγούρι άνοιξε η σεζόν για τα θερμοκήπια στην Κυπαρισσία

Αγγούρι και ντομάτα σε ποσοστό 90% καλλιεργούν ως θερμοκηπιακά κηπευτικά οι παραγωγοί στην περιοχή της Κυπαρισσίας και μόνο στο 10% μελιτζάνες, πιπεριές, φασολάκια και άλλα κηπευτικά, σύμφωνα με τον γεωπόνο, Κώστα Θεοδωρόπουλο, ο οποίος έχει συνολική εικόνα της περιοχής.

Οι ντομάτες, που θα αρχίσουν να συγκομίζονται στο τέλος του μήνα, διέρχονται μια καλή καλλιεργητική περίοδο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο, η επίπτωση από την εμφάνιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης, ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται, θα φανεί όταν ξεκινήσει η συγκομιδή. Προς το παρόν, κόβονται ήδη εδώ και έναν μήνα αγγούρια με καλή εικόνα παραγωγικά, ενώ πιπεριές και μελιτζάνες ξεκινούν τον Απρίλιο.

Περίπου 2.500 στρέμματα θερμοκήπια καλλιεργούνται στην Πρέβεζα, όπου η παραγωγή της σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, παρά μόνο από μεμονωμένους παραγωγούς που έκοψαν μικρές ποσότητες αγγουριού. Στα τέλη Νοεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου φυτεύτηκαν ντομάτες και αγγούρια, τα περισσότερα τέλος Δεκεμβρίου και θέλουν οπωσδήποτε 50 μέρες για να ξεκινήσουν οι κοπές. Η καλλιέργεια εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, μας μεταφέρει την εικόνα ο γεωπόνος Αχιλλέας Λογοθέτης, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και εκτός απροόπτου αναμένονται καλές αποδόσεις, ποσοτικά και ποιοτικά.