Αυτό το άρθρο είναι 34 μηνών

Θερμοκηπιακές καλλιέργιες: Η καλή απορρόφηση στο βελανίδι εκθρονίζει την κλασική ντομάτα

26/10/2021
7' διάβασμα
thermokipiakes-kalliergies-i-kali-aporrofisi-sto-velanidi-ekthronizei-tin-klasiki-ntomata-245066

των Μαρίας Αντωνίου, Γιάννη Σάρρου

Με τη μεγαλόκαρπη ντομάτα να χάνει -όπως φαίνεται- εκτάσεις, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, μεταξύ αυτών και ο ιός της καστανής ρυτίδωσης στις νοτιότερες περιοχές, αλλά και λόγω της έλξης των παραγωγών προς το ντοματίνι βελανίδι (mini plum), το οποίο και απόλαυσε πολύ καλύτερες τιμές, ολοκληρώνονται μέχρι αρχές Νοέμβρη και οι τελευταίες φυτεύσεις κηπευτικών της περιόδου στα θερμοκήπια.

Λίγο αυξημένο φαίνεται, αντίθετα, το αγγούρι, λόγω της καλής πορείας του στις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες και των καλύτερων τιμών που έπιασαν σε κάποια διαστήματα, ενώ και σε είδη πιπεριάς εντοπίζεται κάποια αύξηση, με σταθερές ή ελαφρώς μειωμένες να εκτιμώνται οι εκτάσεις της μελιτζάνας.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο γεωπόνος και υπεύθυνος μάρκετινγκ της Syngenta, Βαγγέλης Πελεκάνος, αντιπροσωπεύουν μία εικόνα των φυτεύσεων στα θερμοκήπια της χώρας από τέλος Ιουλίου μέχρι και τέλος Οκτωβρίου, οπότε και ολοκληρώνει και τις όψιμες ντομάτες της περιόδου η Ιεράπετρα. Παραγωγές, που έχουν αρχίσει να συγκομίζονται από τους πιο πρώιμους όγκους και θα συνεχίσουν στο βάθος του χειμώνα.

Όπως σημείωσε, η χρονιά ξεκίνησε δύσκολα για τους παραγωγούς, «δεδομένου ότι οι πρώιμες φυτεύσεις άρχισαν με αρκετά προβλήματα και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην αρχή της περιόδου» εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες διατήρησαν και πολύ υψηλούς πληθυσμούς εντόμων (τούτα, αλευρώδη και ακάρεα), με αποτέλεσμα να ξεκινούν πιο στρεσαρισμένες οι καλλιέργειες.

Μεγαλύτερη σταθερότητα στα βόρεια, ανακατατάξεις στα νότια

Βάσει όσων συνοπτικά περιέγραψε, τα βορειότερα θερμοκηπιακά κέντρα (Μακεδονία, Πρέβεζα) δείχνουν πιο σταθερή εικόνα σε σύγκριση με πέρυσι, με κύριο προϊόν την ντομάτα και το αγγούρι να ακολουθεί.

Όπως κάθε χρόνο, ο Μαραθώνας έχει λίγο από όλα. Στην περιοχή των Φιλιατρών, μεγάλο μέρος διατηρεί η ντομάτα, «με δεδομένο όμως το πρόβλημα της ίωσης» και με ελαφρά αύξηση στο αγγούρι.

Στην Κρήτη, το Τυμπάκι δείχνει να εστιάζει περισσότερο στην πιπεριά και στο αγγούρι και λιγότερο στην ντομάτα από την οποία έχει κλέψει εκτάσεις το τύπου βελανίδι, ενώ και η Ιεράπετρα έχει μία μικρή αύξηση σε αγγούρι και πιπεριά, που γίνεται εξαγωγή, αλλά διατηρεί περισσότερα στρέμματα ντομάτας.

Φυτεύεται το υπόλοιπο 40% ντομάτας στην Ιεράπετρα

«Κάποιες ποικιλίες πιπεριάς είναι παραπάνω, από ό,τι βλέπουμε, ενώ η κλασική ντομάτα λόγω των προβλημάτων των τελευταίων ετών είναι λιγότερη», επιβεβαιώνει από την περιοχή της Ιεράπετρας ο διευθυντής στον ΑΣ Ανατολή, Σπύρος Σιγουράκης, επισημαίνοντας αρκετά περισσότερες τύπου βελανίδι φέτος για την περιοχή. Στην Ιεράπετρα έχουν ως επί το πλείστον φυτευτεί τα περισσότερα, αλλά απομένει ακόμη ένα περίπου 40% της ντομάτας που φυτεύεται το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοέμβρη, εξήγησε.

Μικρές ποσότητες αγγουριού και τύπου Κνωσού, λίγες ντομάτες, λίγες πιπεριές και βελανίδι είναι αυτά που έχουν αρχίσει να συγκομίζονται, πρόσθεσε, τονίζοντας βέβαια ότι από Δεκέμβρη ξεκινά ουσιαστικά να αυξάνει την παραγωγή της η περιοχή.

Χαμηλή η απορρόφηση για τα κρητικά προϊόντα

Ως προς τις τιμές για τους παραγωγούς, που επικρατούν στην περιοχή, αυτές κινούνται στα 50 λεπτά/κιλό για το αγγούρι και στα 25 λεπτά για τα Κνωσού. Οι ντομάτες κινούνται γύρω στο 1 ευρώ και οι διάφορες πιπεριές μεταξύ 0,80-1,70 ευρώ, καθώς οι Φλωρίνης είναι πιο ακριβές. Σε ό,τι αφορά το βελανίδι, η αρκετά μεγάλη ζήτηση σε σχέση με τις προσφερόμενες ποσότητες της περιόδου φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την προτίμηση των παραγωγών, αφού η τιμή του είναι αρκετά υψηλή, γύρω στα 3 ευρώ/κιλό.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιγουράκης, «αυτά είναι για τα προϊόντα που πωλούνται», καθώς στην περιοχή υπάρχουν και απούλητα, αφού οι αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκουν ακόμη προϊόν είτε από υπαίθριες, είτε από τις υπόλοιπες παραγωγικές σκάλες της Ελλάδας, αφήνοντας τα προϊόντα της Κρήτης χωρίς μεγάλη απορροφησιμότητα. Εκείνο, όμως που συρρικνώνει ιδιαίτερα τα περιθώρια των παραγωγών στην αγορά είναι το κόστος. «Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί πάνω από 40%, τα πλαστικά κάλυψης και απολύμανσης πάνω από 50%, οπότε καταλαβαίνετε ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσθεώρητο. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει ο παραγωγός, όπως δεν μπορεί να ελέγξει επίσης την τιμή πώλησης των προϊόντων του», επισημαίνει.

Κανονικά οι συγκομιδές στην Τριφυλία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή της ντομάτας και του αγγουριού για την περιοχή της Τριφυλίας, όπου εστιάζεται ο όγκος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας. Με την ολοκλήρωση της συλλογής προετοιμάζονται τα χωράφια για τις νέες φυτεύσεις, που θα ξεκινήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Μεταβολές ως προς το είδος των καλλιεργειών δεν θα υπάρχουν και οι εκτάσεις σε ντομάτα και αγγούρι θα ανέρχονται περίπου στα 2.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Φιλιατρών «Η Τριφυλία», Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, η συλλογή της ντομάτας και του αγγουριού συνεχίζεται κανονικά. 

Τρομάζουν τα κόστη

«Αυτό το διάστημα πουλάμε ντομάτα 1,10 το κιλό για την καλή ποιότητα και αγγούρια 35 λεπτά το ζευγάρι» αναφέρει ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, υπογραμμίζοντας κι εκείνος τον προβληματισμό του για το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο προσεγγίζει το 25%. 

«Με απλά λόγια, για ένα στρέμμα αγγουριού θα έχουμε μία αύξηση επιπλέον περίπου στα 1.500 ευρώ. Αυτή θα την απορροφήσουμε εμείς χωρίς όμως να μπορούμε να μετακυλήσουμε το κόστος στον καταναλωτή, διότι οι νόμοι της αγοράς δεν μας το επιτρέπουν», τονίζει, προσθέτοντας ότι το «δικό μας προϊόν επηρεάζεται από εισαγωγές προϊόντων θερμοκηπίου από τρίτες χώρες». 

«Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εγκατάσταση των θερμοκηπίων», απαντά, ερωτηθείς για την επέκταση των θερμοκηπίων στην Τριφυλία. «Πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο ώστε να ελέγξουμε σε ένα σημαντικό ποσοστό τα υψηλά κόστη κατασκευής και τα λειτουργικά, για να μπουν και νέοι παραγωγοί στην καλλιέργεια» υπογραμμίζει, αφού τα προαναφερθέντα κόστη αποτελούν εμπόδιο για την όποια εξέλιξη.

ΓΡΑΦΕΙ: