Θερμοκηπιακή ντομάτα: Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι το στοίχημα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ανέστειλαν έως έναν βαθμό την ωρίμανση των καρπών της ντομάτας, χωρίς όμως σοβαρά προβλήματα.

Η Κρήτη βρίσκεται περίπου στη μέση της παραγωγής, από τις φυτεύσεις που έγιναν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Στην Πελοπόννησο ξεκίνησαν οι φυτεύσεις και οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της σποράς.

Όπως μας ενημερώνει ο Μιχάλης Βασιλάκης, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» από το Στόμιο Ιεράπετρας, «εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, δεν έχουμε κάποιο σοβαρό θέμα ως προς την εξέλιξη της παραγωγής. Η φυτοπροστασία είναι ελεγχόμενη σε πολύ μεγάλο ποσοστό και η συλλογή συνεχίζεται κανονικά».

Εστιάζοντας στο θέμα της εξέλιξης των τιμών, ο κ. Βασιλάκης κάνει λόγο για μικρή άνοδο, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα. «Το κόστος είναι 30% πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται από 60 έως 80 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, που έφτανε στα 60 με 70 λεπτά».

Έβαλαν μπροστά τους λέβητες

Από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, ο Δημήτρης Πάλλας, παραγωγός θερμοκηπιακών προϊόντων, κάνει λόγο για μια ιδιαίτερη χρονιά.

Ο ίδιος καλλιεργεί περίπου 25 στρέμματα με υδροπονική ντομάτα, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας.

Παράλληλα, είναι πιστοποιημένος με ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και στοχεύει, όπως λέει ο ίδιος, «μία καλή τιμή του προϊόντος στην αγορά».

Εκείνο που τον προβληματίζει είναι το θέμα των ιώσεων, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, αλλά και την ποιότητα: «Περιμένουμε καινούργια υβρίδια, τα οποία να είναι περισσότερο ανθεκτικά στις ιώσεις, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την παραγωγή. Υπήρξε περίοδος που χάσαμε ακόμη και το 50% των ντοματών μας». Αναφερόμενος στη νέα καλλιεργητική περίοδο, είπε ότι η διαδικασία της φύτευσης έχει ξεκινήσει «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Του ζητήσαμε να μας πει πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια της ντομάτας στην περιοχή και παράλληλα να υπάρχει και ένα οικονομικό κέρδος. «Για να καλύψω τις δικές μου αρδευτικές ανάγκες στην καλλιέργεια εφαρμόζω συστήματα αφαλάτωσης του νερού, κάτι το οποίο δημιουργεί αυξημένου κόστους στην παραγωγή. Βρισκόμαστε σε μία φάση αναμονής του νέου φράγματος στη Χριστιανούπολη, το οποίο υπολείπεται σε παράλληλα έργα, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν για να μειωθεί το κόστος παραγωγής».

Παράλληλα, ο ίδιος μας εξηγεί ότι για την τρέχουσα περίοδο, ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών της περιοχής έθεσαν σε λειτουργία τις θερμαντικές τους μονάδες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών σε θέρμανση και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ανάπτυξη.

«Από 60 ευρώ τον τόνο, αυτήν τη στιγμή πληρώνουμε για πυρηνόξυλο 100 ευρώ και δεν ξέρω πού θα φτάσει», καταλήγει.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις

Στη διαδικασία της σποράς βρίσκεται ο Κυριάκος Παλιός, από τις Κεχριές Ευβοίας, ο οποίος διαχειρίζεται μία υδροπονική καλλιέργεια 30 στρεμμάτων.
Η μεταφύτευση της ντομάτας θα γίνει τον Μάρτη και η συλλογή θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.

Την ίδια περίοδο ξεκινά και η φύτευση στο υπόλοιπο θερμοκήπιο, ώστε να καλύψει ανάγκες της αγοράς για τους φθινοπωρινούς μήνες. Ο ίδιος έχει ρίξει το βάρος στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες, καλύπτοντας το 90% της παραγωγής του και αφήνοντας το υπόλοιπο 10% στο τσαμπί και τα τύπου βελανίδι.

Εκείνο, όμως, που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η κάλυψη της αγοράς την καλοκαιρινή περίοδο. «Σε μία εποχή όπου ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος και οι ανάγκες σε ντομάτες μεγαλώνουν, δυστυχώς εμείς κάνουμε εισαγωγή από το εξωτερικό. Πρέπει όσο είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της έλλειψης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022