Θερμοκήπιο τραβάει την προσοχή ερευνητών

γράφει η Ελένη Ριζάκη

Αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας πρόκειται να γίνει ένα θερμοκήπιο-αποθήκη ενέργειας, βόρεια των καναδικών συνόρων, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα hortidaily.com. Ειδικότερα, μια ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ θα συγκεντρώνει για τρία χρόνια από το θερμοκήπιο δεδομένα που θα συμπεριληφθούν σε μια έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμπορικών θερμοκηπίων στο Οντάριο του Καναδά. Η ομάδα του Γκελφ έψαχνε για ένα θερμοκήπιο που θα λειτουργούσε και ως αποθηκευτικός χώρος ενέργειας, ώστε να μελετήσει βιώσιμες μορφές αποθήκευσης ενέργειας που, όμως, δεν θα βασίζονται στη θερμότητα από φυσικό αέριο. Το εν λόγω θερμοκήπιο ήταν ιδανικό: Λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, διαθέτει χώρο να την αποθηκεύει και μεταδίδει θερμότητα από το έδαφος στον αέρα.

Η μελέτη

Στόχος είναι η επίτευξη καλύτερης δυνατής απόδοσης των καναδέζικων θερμοκηπίων. Οι μελετητές εξετάζουν –ενδεχομένως αποτελεσματικές– ιδέες που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα ή χρειάζεται να αναπτυχθούν περαιτέρω. Για παράδειγμα, εναλλακτικά συστήματα θερμοκηπίων, όπως η λειτουργία τους ως γεωθερμικές κλιματικές μπαταρίες, για ενεργειακή επάρκεια σε οποιοδήποτε κλίμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα έχει αναπτύξει ένα υπολογιστικό μοντέλο, όπου προσομοιάζεται η χρήση ενέργειας στα θερμοκήπια και προβλέπονται διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας των θερμοκηπίων σε διάφορες περιοχές, βάσει του θερμοκηπίου-αντικειμένου μελέτης τους. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώνει μετρήσεις εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας, τις προσομοιάζει και αλλάζοντας τα δεδομένα, βλέπει τη λειτουργία του θερμοκηπίου σε διαφορετικές τοποθεσίες, με διαφορετικό εξοπλισμό και πρωτόκολλα.