Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση διέθετε νοθευμένο ελαιόλαδο σε καταστήματα

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση διέθετε νοθευμένο ελαιόλαδο σε καταστήματα

Παράνομη προμήθεια 18.000 περίπου λίτρων αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου, τα οποία διατέθηκαν σε καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας, διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια ελέγχου σε επιχείρηση εμπορίας λαδιών-ελαίων στη Θεσσαλονίκη. Σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ελαιόλαδα της εν λόγω επιχείρησης, διαπιστώθηκε νοθεία.

 Ειδικότερα, τον έλεγχο στην επιχείρηση πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε προμηθευτεί χωρίς παραστατικά, 17.987,20 λίτρα ελαιολάδου, συνολικής αξίας 61.444,16 ευρώ, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Οι ποσότητες αυτές, διατέθηκαν από την επιχείρηση, σε συσκευασίες των πέντε λίτρων, σε καταστήματα της Βορείου Ελλάδος.

Σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε εμπορικές ονομασίες ελαιολάδων της επιχείρησης, προέκυψε να είναι νοθευμένα.

Για τα αποτελέσματα του ελέγχου ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν αγοράζει ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα:

  • να υπάρχει πάντα επί της συσκευασίας “κωδικός αριθμός έγκρισης” τύπου «EL-40-…», ο οποίος αντιστοιχεί στις εγκεκριμένες τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου
  • να προσέχει τον ενδιάμεσο αριθμό του κωδικού αριθμού έγκρισης να είναι πάντα ο αριθμός «40», καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε εγκεκριμένη τυποποιητική μονάδα ελαιολάδου
  • να συγκρίνει τον κωδικό αριθμό έγκρισης που βρίσκεται επί της συσκευασίας ελαιολάδου με τους ανακοινωθέντες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζει δε ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.