Θετικά τα μηνύματα για ποιότητα και τιμές για το σκόρδο

Με μηδενικά αποθέματα από την περσινή χρονιά και με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινάει η νέα συλλεκτική περίοδος για το σκόρδο στη χώρα μας. Ο καιρός ευνόησε την καλλιέργεια του φυτού και όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της συγκομιδής θα πάνε καλά. Συγκρατημένα αισιόδοξος για τα απρόοπτα του καιρού δείχνει να είναι ο Τάσος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Νέας Βύσσας Ορεστιάδας.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, η χρονιά κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην καλλιέργεια και η ανάπτυξη των φυτών ήταν ομαλή. «Το κρίσιμο σημείο της παραγωγής είναι το επόμενο διάστημα και μέχρι τη συλλογή να μην έχουμε απρόοπτα και ακραία καιρικά φαινόμενα». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ο κ. Γιαμογλίδης επεσήμανε ότι «το χλωρό σκόρδο αυτήν τη στιγμή πωλείται 1,5 ευρώ το κιλό σε σύγκριση με το 1,30 έως 1,40 την ίδια περίοδο πέρυσι. Γενικά, η εικόνα της αγοράς για το σκόρδο είναι καλή. Η πανδημία δεν μας δημιούργησε προβλήματα, απεναντίας το κλίμα για το προϊόν είναι θετικό».

Μεγαλύτερη η κινητικότητα των εμπόρων

Μπορεί να είναι όψιμη η χρονιά για τα σκόρδα της Αρκαδίας, αλλά η ποιότητα είναι διαφορετική σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Γιώργος Κουτσόπουλος, παραγωγός από τα Λιθοβούνια Αρκαδίας.

«Πρόκειται για μία πολύ καλή χρονιά. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι εμφανώς διαφορετική σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Τα μηνύματα που παίρνουμε από την αγορά είναι θετικά για το προϊόν μας. Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον από τους εμπόρους είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Το αρνητικό είναι ότι η συλλογή θα ξεκινήσει όψιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Κουτσόπουλος είπε ότι πέρυσι πούλησαν πάνω από 18 λεπτά το τεμάχιο και για τη φετινή περίοδο αναμένουν καλύτερες τιμές. Για ξεχωριστή χρονιά με ιδιαίτερες προκλήσεις κάνει λόγο και ο Γιάννης Κουκούτσης πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Λάρισας, όπου μέλος του είναι και η ομάδα παραγωγών σκόρδου. «Η ποιότητα του βολβού είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές και οι στρεμματικές αποδόσεις δείχνουν να είναι και αυτές αυξημένες. Σημαντική, επίσης, είναι και η άνοδος της τιμής του προϊόντος, ξεκινάμε φέτος από τα 17 λεπτά περίπου, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο πουλούσαμε 13 λεπτά. Το διεθνές περιβάλλον, λόγω του κορωνοϊού, αλλά και η ποιότητα του προϊόντος που παράγουμε, μας ευνοούν για μια καλύτερη θέση στην αγορά. Αυτό, όμως, προϋποθέτει και μια καλύτερη οργάνωση».

Η ξηρασία επηρεάζει την παραγωγή στην Κοζάνη

Αντιμέτωποι με την ξηρασία βρίσκονται οι παραγωγοί σκόρδου στα κοίλα Κοζάνης. Όπως μας εξηγεί ο Ισαάκ Κυπάρογλου, παραγωγός από την ίδια περιοχή, «το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων σκόρδου είναι ξερικό. Από τη μία μεριά, είναι ποιοτικά καλύτερο, από την άλλη, όμως, με την ξηρασία των τελευταίων ημερών πάνω στον σχηματισμό του βολβού δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξή του. Ξεκινάμε τη συλλογή στις αρχές Ιουνίου»