Σε θετική πορεία τα κηπευτικά της Τριφυλίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Τριφυλία, με την ντομάτα και το αγγούρι να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού καλύπτουν και τη μεγαλύτερη έκταση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η καλλιέργεια της ντομάτας εκτείνεται στα 1.200 στρέμματα, ενώ του αγγουριού στα 1.100 στρέμματα και υπάρχουν καλλιέργειες 700 στρεμμάτων με πιπεριά, φασόλι, μελιτζάνα, πεπόνι, καρπούζι, σαλάτες κ.ά.

Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η συγκομιδή του αγγουριού έχει αρχίσει από τον Ιανουάριο. Ήδη, έχει συλλεχθεί το 60% της παραγωγής και η ποιότητα των προϊόντων είναι πολύ καλή, αλλά οι αποδόσεις είναι χαμηλές λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ενδιαφέρον και το προϊόν προωθείται κυρίως στις βαλκανικές χώρες, με επίκεντρο τη Βουλγαρία και, δευτερευόντως, τη Ρουμανία». Η τιμή στο αγγούρι ξεκίνησε από το 1 ευρώ για να συνεχίσει στα 80 λεπτά/κιλό και να καταλήξει στα 30 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά τις ντομάτες, o κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι «προωθούνται στην εσωτερική αγορά και ήδη έχει αρχίσει η συγκομιδή τους. Υπάρχει ζήτηση και η τιμή τους είναι πολύ καλή, αφού ξεκινά από το 1,60 και φτάνει έως τα 2 ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, τα προβλήματα αυτή την περίοδο επικεντρώνονται στην έλλειψη εργατικών χεριών και στο υψηλό κόστος καλλιέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκομιδή του καρπουζιού έχει ολοκληρωθεί, ενώ καλή πορεία ακολουθούν οι πιπεριές και οι μελιτζάνες.