Θετικό το ξεκίνημα για τα Βαλέντσια

Ενδιαφέρον από Βαλκάνια, αλλά και από Ιταλία

Θετικό είναι το ξεκίνημα της φετινής περιόδου για τα Βαλέντσια, αφού όλα δείχνουν ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη, ενώ η αρχική τιμή πολύ πριν από το Πάσχα είναι αντίστοιχη της τιμής που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά. Μελανό σημείο στη συγκομιδή είναι οι χαλαζοπτώσεις, που προκάλεσαν ζημιές σε ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής.

Ο παραγωγός και φυτωριούχος, Χρήστος Αναγνωστάκος, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία των Βαλέντσια, δήλωσε: «η τιμή στο ξεκίνημα είναι στα 20 λεπτά, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από την περασμένη χρονιά. Το πρόβλημα είναι ότι η διπλή χαλαζόπτωση έφερε πολύ μεγάλη ζημιά στην παραγωγή, σε ένα μεγάλο κομμάτι της Σκάλας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παραγωγικό κομμάτι, αφού οι αποδόσεις φτάνουν τους 8 τόνους το στρέμμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κάθε μέρα που περνά, φαίνεται η ζημιά να μεγαλώνει». Ο προβληματισμός που υπάρχει μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι είναι κατά πόσο θα επηρεάσει τις τιμές διάθεσης του προϊόντος.

Στα θετικά της χρονιάς καταγράφεται η παρουσία εργατών, αλλά με αυξημένα μεροκάματα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Η Λακωνία την περασμένη χρονιά κατέγραψε 25.000 τόνους εξαγωγών σε Βαλέντσια, ενώ η συνολική παραγωγή υπολογίζεται σε 320.000 τόνους. Όπως δήλωσε ο κ. Αναγνωστάκος, «για ακόμη μία χρονιά, οι βασικοί πελάτες μας στο εξωτερικό είναι οι βαλκανικές χώρες, αλλά παράλληλα καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ιταλία. Η πολύ καλή ποιότητα της φετινής χρονιάς έχει ανεβάσει το ενδιαφέρον και των Ιταλών».

Με δεδομένο ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί μέχρι το Πάσχα, μαζί με το ενδιαφέρον των εξαγωγέων, αρκετοί παραγωγοί κρατάνε στάση αναμονής. Σε ό,τι αφορά το μέλλον της καλλιέργειας, ο φυτωριούχος δηλώνει ότι «υπάρχουν αναδιαρθρώσεις παντού. Το ενδιαφέρον των παραγωγών μοιράζεται ανάμεσα σε Βαλέντσια, Lane Late, Navel και μανταρίνια Νόβα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τώρα, η τιμή που έχει διαμορφωθεί για τα Lane Late είναι στα 35 λεπτά, με ανοδικές τάσεις. «Η ζήτησή τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη και περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του Navel Late τις επόμενες μέρες. Γενικά μιλώντας, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που, όποιος παραγωγός επιθυμεί να κόψει αυτήν τη στιγμή, θα έχει άμεση ζήτηση στην τιμή των 35 λεπτών. Πρόκειται για μία καλή χρονιά και αυτό φυσικά έχει να κάνει και με την ποιότητα», καταλήγει ο ίδιος.