Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Θετικό το ξεκίνημα για βιολογικά καρπούζια και πεπόνια στην Αργολίδα

Το μικρόκαρπο καρπούζι πωλείται από 2,50 έως 3 ευρώ το κιλό
07/06/2024
4' διάβασμα
thetiko-to-xekinima-gia-viologika-karpouzia-kai-peponia-stin-argolida-323001

Θετικό είναι το ξεκίνημα της χρονιάς για τα καρπούζια και τα πεπόνια βιολογικής καλλιέργειας στην Αργολίδα, ενώ η ντομάτα βρίσκεται αντιμέτωπη για ακόμη μία χρονιά με την Tuta Absoluta.

Η Tuta Αbsoluta είναι ένα μικρολεπιδόπτερο που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2009 και μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε στον πιο καταστροφικό εχθρό της ντοματοκαλλιέργειας, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Η βιοκαλλιεργήτρια Δέσποινα Δαμαλά, αναφερόμενη στην πορεία της χρονιάς, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Πάνω από όλα είμαι χαρούμενη και ικανοποιημένη που βλέπω γονείς να ψάχνουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους στις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, αν και υπάρχει οικονομική στενότητα που οδηγεί στη μείωση των ποσοτήτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι καταναλωτές ρωτάνε ακόμα και για την περιοχή από την οποία προέρχονται τα προϊόντα, με στόχο να μάθουν ακόμα και για τα νερά με τα οποία αρδεύονται».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώνονται για την πώληση των καρπουζιών, η Δέσποινα Δαμαλά αναφέρει ότι «στόχος μας είναι να μην ανεβάσουμε τις τιμές μας, αν και εμείς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μία αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Αυτήν τη στιγμή, το μικρόκαρπο καρπούζι πωλείται από 2,50 έως 3 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγάλα καρπούζια είναι πιο οικονομικά και κινούνται στα 1,50-2 ευρώ. Οι καταναλωτές δείχνουν προτίμηση στα μικρόκαρπα».

Σε ό,τι αφορά τα πεπόνια, αναφέρει ότι «η πρώτη τιμή διαμορφώνεται στα 3,50 ευρώ και σιγά-σιγά κατεβαίνει. Υπάρχει ζήτηση και το ενδιαφέρον είναι για τα μικρά παιδιά. Χαρακτηριστικό της εποχής είναι ότι μετά τα μέσα του μήνα μειώνονται σημαντικά οι αγορές των συνταξιούχων».

Μειωμένη και φέτος η παραγωγή κερασιού στην Αρκαδία

Μειωμένη κατά 50% είναι η παραγωγή τόσο στα κεράσια όσο και στα βύσσινα στην Αρκαδία, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της παρατεταμένης ανομβρίας. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ριζών, Γιώργος Κυρίμης, στην περιοχή της Τεγέας, όπου και καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Αυτήν τη στιγμή, έχει αρχίσει η συγκομιδή της πρώτης ποικιλίας, αλλά η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50%, αφού περάσαμε έναν χειμώνα χωρίς βροχές ή χιόνια και οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, ο Γιώργος Κυρίμης τονίζει ότι «οι τιμές είναι φέτος καλές και ελπίζουμε ότι έτσι θα πάνε μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή στις 20 Ιουνίου περίπου. Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών είχαμε πρωιμότητα». Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια βύσσινου, οι Ρίζες έχουν την απόλυτη κυριαρχία στην παραγωγή. Την περασμένη χρονιά, καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα λόγων των καιρικών συνθηκών, αλλά και για τη φετινή δεν είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Ο Γιώργος Κυρίμης αναφέρει ότι «στο τέλος Ιουνίου θα γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατήσει, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής θα κατευθυνθεί στην κεντρική λαχαναγορά. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών. Στις Ρίζες, οι κάτοικοι ασχολούνται με πολλές καλλιέργειες, αλλά λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών προβληματίζονται πλέον όλοι για τις φυτεύσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα λόγω μειωμένων δυνατοτήτων στον τομέα της άρδευσης». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με την καλλιέργεια του κερασιού και του βύσσινου.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: