Θετικός ο απολογισμός για το ρόδι Ερμιόνης

Φινάλε με θετική εικόνα έχουν οι παραγωγοί ροδιού που βλέπουν τη χρονιά να κλείνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με μοναδικό αντίπαλο την αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Ο καλλιεργητής Δημήτρης Κόντος, προχωρώντας σε μία αποτίμηση της χρονιάς, δήλωσε ότι «η συνολική παραγωγή άγγιξε τους 2.000 τόνους και το μοναδικό πρόβλημα ήταν μία μικρή περίοδος ξηρασίας.

Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 50-60 λεπτά, χωρίς να καταγράφονται μεγάλες διαφορές με την περασμένη χρονιά. Στην καλύτερη περίπτωση να ήταν φέτος έως 10 λεπτά παραπάνω. Η αύξηση, όμως, του κόστους καλλιέργειας ήταν πολύ μεγαλύτερη».

Σε ό,τι αφορά την αγορά και την προώθηση του προϊόντος, ο κ. Κόντος εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αφού το φετινό ρόδι ήταν πολύ καλής ποιότητας. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει και μικρές εξαγωγές που γίνονται μέσω συνεταιρισμών βιολογικών προϊόντων».

Ο παραγωγός χυμών Παντελής Κολυμπάδης, αναφερόμενος στη φετινή περίοδο, δήλωσε ότι «η χρονιά ήταν καλή, αφού δεν είχαμε απώλειες από τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα είχαμε και καλή ποιότητα. Η ζήτηση είναι μεγάλη και εάν είχαμε μεγαλύτερη παραγωγή, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για εντελώς διαφορετικές προοπτικές. Το πρόβλημα, όμως, με την έλλειψη νερού για άρδευση μας οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και αυτό δεν μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς.

Η μη αντικατάσταση της γενιάς που αποχωρεί σίγουρα οδηγεί σε εγκατάλειψη των χωραφιών και συρρίκνωση της καλλιέργειας. Στις εξαγωγές προχωράμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα, ώστε να κερδίζουμε έδαφος».