“Θησαυρός” τα 57 ΠΟΠ-ΠΓΕ των ελληνικών νησιών

Ανεκτίμητο αγροδιατροφικό θησαυρό χαρακτήρισε η γγ Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Καλογήρου τα 113 προιόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας, τα οποία συνδεδεμένα με το τουριστικό προϊόν (57 απ’ αυτά νησιωτικά) μπορούν να εξασφαλίσουν εμπορικές επιτυχίες στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Τοποθετώντας τον αγροτοδιατροφικό τομέα ως κυρίαρχο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που πραγματοποιείται σε γνωστό ξενοδοχείο της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, η κυρία Καλογήρου, τόνισε ότι «ο τουρισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός για την ανάπτυξη ενός τόπου αλλά χρειάζεται ένα συνολικό μοντέλο που περιλαμβάνει, τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Τα παραγόμενα προϊόντα είναι αυτά που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν ενός τόπου και του δίνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά του»σημείωσε.

Το γεγονός ότι το 51% από τα 113 ΠΟΠ-ΠΓΕ του ελληνικού και ευρωπαϊκού καταλόγου( δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά οι οίνοι και τα αλκοολούχα) παράγεται στη νησιωτική Ελλάδα, που καλύπτει μόλις το 17% της έκτασης της χώρας, αποδεικνύει σύμφωνα με την κυρία Καλογήρου «τι πλούτος, τι μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν στα νησιά μας και πόσες μεγάλες ευκαιρίες υπάρχουν για να συνδεθούν αυτά με το τουριστικό προϊόν και το όνομα του κάθε νησιού».

«Η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά εντάσσεται στην εθνική προσπάθεια που κάνουμε για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής στο νησιωτικό χώρο» επισήμανε η κυρία Καλογήρου χαρακτηρίζοντας καθοριστικό τον ρόλο των νησιωτικών Επιμελητηρίων και του ΕΟΑΕΝ που «ως σύμμαχος και συνεργάτης» στην άσκηση πολιτικής φέρνουν τον νησιώτη αγρότη και παραγωγό κοντά στο επιχειρείν.

Ειδικά για τα μικρά και τα διαπόντια νησιά που χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί δύο προγράμματα των «Μικρών Νησιών του Αιγαίου» ετήσιου προϋπολογισμού 25,1 εκατ. ευρώ και του «Πράσινου Αγροτουρισμού» προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ (για το συνολο των νησιών) που λειτουργούν συμπληρωματικά με τα προγράμματα άλλων υπουργείων και στηρίζουν την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Τα τοπικά προϊόντα αποτελούν «σημαία» του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη της περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού κι όπως είπε στην συνέλευσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ.Κουφίδης «ζούμε σ ένα ευλογημένο τόπο, που καλούμαστε να εξελίξουμε όσο περισσότερο γίνεται…»

Τους στόχους και τις προτεραιότητες μιας ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής παρουσίασε (διαδικτυακά) στη συνέλευση του ΕΟΑΕΝ ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής Μ.Κόνσολας, ενώ η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου παρουσίασε (επίσης διαδικτυακά) τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και διαχείρισης της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην υφιστάμενη κατάσταση, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις- μέλη των νησιωτικών επιμελητηρίων και του ΕΟΑΕΝ. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού πριν προλάβουν να συνέλθουν από τις απανωτές κρίσεις των 12 τελευταίων χρόνων βρίσκονται σήμερα ενώπιον μεγάλων προβλημάτων, αυτών που προκαλούν το κόστος της ενέργειας, τα καύσιμα και ο πληθωρισμός. Ο κ. Σκιαδαρέσης ζήτησε να ληφθούν μέτρα όπως π.χ. επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα καύσιμα, απαλλαγή καταβολής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου των μόνιμων κατοίκων προς το νησί τους κ.α. Ο ίδιος έθεσε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει αυτή τη σεζόν ο κλάδος του τουρισμού.

«Αυτήν τη στιγμή», είπε,«από υπολογισμούς που έχουν γίνει υπάρχουν στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών περί τις 50.000 κενές θέσεις εργασίας και πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν…» και πρότεινε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή των (ξένων) εργατών γης. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα καταγράφει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και η οποία θα λειτουργεί υπό την ευθύνη Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και ΟΑΕΔ.

Στην 51η γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ συμμετέχουν, δια εκπροσώπων τους, περισσότερα από 16 Επιμελητήρια νησιών.

Σ. Καλαφάτης: «Θησαυρός της ελληνικής γης τα αγροδιατροφικά προϊόντα»

Θησαυρό της ελληνικής γης χαρακτήρισε τα αγροδιατροφικά προϊόντα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στ. Καλαφάτης κατά την έναρξη του 16ου Πολυσυνεδρίου της ιστοσελίδας Ka-Business με θέμα: «Καινοτομία και Ανάπτυξη – Προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Τομέας Μακεδονίας του υπουργείου έχει επενδύσει στην ποιοτική και πιστοποιημένη διαδικασία ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων, ενώ ως φορέας χρηματοδότησης προκήρυξε ανοικτές προσκλήσεις επιχορήγησης για την πιστοποίηση νέων, ποιοτικών, παραδοσιακών, τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων Π.Ο.Π / Π.Γ.Ε / Ε.ΠΙ.Π. Παράλληλα, όπως ανέφερε, αξιοποιούνται συγχρηματοδοτούμενοι πόροι ευρωπαϊκών προγραμμάτων -όπως τα Προγράμματα Interreg- όπου ο Φορέας είναι Επικεφαλής Εταίρος του διακρατικού έργου με τίτλο «Τοπική ανάπτυξη και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων με ακρωνύμιο LOC FOOD». Τέλος, το υπουργείο συμμετέχει, με τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού νόμου για έργα από ένα ως και τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καλαφάτης μίλησε, άλλωστε, για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τα θέματα της αγροδιατροφής και υπενθύμισε δύο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η κυβέρνηση θέτει στη φαρέτρα των επενδυτών και των παραγωγών, «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που προβλέπει έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που επιλέγει ως ένα από τα 13 νέα θεματικά καθεστώτα την αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και την αλιεία.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, «βιώνουμε -όπως όλοι οι Ευρωπαίοι- δύσκολες μέρες εξαιτίας των πρωτόγνωρων σε διεθνές επίπεδο ενεργειακών ανατιμήσεων». «Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη μείωση του βάρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ξέρουμε ωστόσο -το φωνάζουν διεθνείς Οργανισμοί και παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί- ότι η χώρα μας επανέρχεται με ισχυρή δυναμική που οι ίδιοι ονομάζουν νέο ελληνικό θαύμα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν με σιγουριά σε ένα καλύτερο αύριο. Και ανάμεσα στα άλλα επενδύουμε στην Καινοτομία και τον Αγροδιατροφικό Κλάδο», προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ