Θρακιώτικες συνταγές με ποιότητα 3Α: Το Εβρίτικο Χωριό αντιστέκεται στην κρίση

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η άριστη πρώτη ύλη, συγκεκριμένα γάλα από ντόπιους κτηνοτρόφους και καλό προϊόν, το οποίο πρέπει να αγαπήσει ο καταναλωτής

evritiko-xorio-thraki

Στους ακριτικούς κήπους, το Εβρίτικο Χωριό αντιστέκεται στην κρίση, παράγοντας ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, που καταναλώνονται στη θρακιώτικη αγορά. Η εξαιρετική πρώτη ύλη οφείλεται στο φρέσκο γάλα ντόπιων παραγωγών και η επιβίωση της επιχείρησης στα σταθερά βήματα της οικογένειας Παπαθεοδώρου και στις εκλεκτές γεύσεις.

Ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου μεγάλωσε σε οικογένεια γεωργοκτηνοτρόφων δίπλα σ’ έναν πατέρα που είχε βραβευτεί για την εκτροφή αγελάδων Holstein. Αποφοίτησε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και δούλεψε ως βοηθός και υπεύθυνος παραγωγής σε μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Το 1994, αξιολογώντας τι ζητάει η αγορά, δημιουργήθηκε το Εβρίτικο Χωριό Παπαθεοδώρου, μια οικογενειακή βιοτεχνία, που στηρίζεται στο μεράκι και στη δουλειά των ιδιοκτητών που επιμένουν στην πρώτη ύλη και στην παρασκευή καλού προϊόντος, το οποίο πρέπει να αγαπήσει ο πελάτης. «Μέχρι τώρα δεν μπήκαμε σε κανένα πρόγραμμα. Όλα έγιναν με δικά μας κεφάλαια», τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου, που διαθέτει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι την τελευταία δεκαετία έκλεισαν σημαντικές μονάδες στον Έβρο που είχαν επενδύσεις εκατομμυρίων, αντιπαραβάλλοντας ότι δεν υποστηρίζουν τα μεγάλα επιχειρηματικά ανοίγματα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα του Εβρίτικου Χωριού είναι γιαούρτι (αγελαδινό, πρόβειο), ρυζόγαλο, παγωτά (πεπόνι-βανίλια, βανίλια με γλυκό σύκο, βανίλια-φράουλα, καϊμάκι με σιρόπι φράουλα), πανακότα, ραβανί, κρέμα καραμελέ, γαλακτομπούρεκο και μουχαλεμπί. Το αγαπημένο επιδόρπιο των καταναλωτών είναι το ρυζόγαλο, που διατηρεί την έξοχη γεύση και ποιότητά του. «Οι συνταγές είναι παραδοσιακές θρακιώτικες. Όποιος τρώει το γιαούρτι, καταλαβαίνει ότι δεν είναι μαζικής παραγωγής», λέει ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι οι θρακιώτικες γεύσεις είναι αγαπητές σ’ ένα ευρύ κοινό, γιατί δεν είναι υπερβολικές, ταυτόχρονα, όμως, είναι πλούσιες.

Τα προϊόντα που παρασκευάζονται επιλέγονται με βάση τις απαιτήσεις των καταναλωτών, που δίνουν έμφαση στην ποιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το γάλα είναι από κτηνοτρόφους της περιοχής με τους οποίους συνεργαζόμαστε μια εικοσαετία. Οι σχέσεις είναι φιλικές. Η κατεύθυνση είναι ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα στην πρώτη ύλη και στην παραγωγή». Το Εβρίτικο Χωριό παράγει και ελάχιστες ποσότητες τυριού, αποκλειστικά και μόνο για φίλους.