Θρακιώτικη λεβάντα: Αναζητά ράφι, μετρώντας λάθη

Η θρακιώτικη λεβάντα «ζωγραφίζει» 4.000 στρέμματα σε Ροδόπη και Έβρο με το πανέμορφο μωβ χρώμα, σε μια χρονιά με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι την έναρξη της απόσταξης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Έβρου – Ροδόπης Αρωματικά Φυτά «Θράκης Θησαυρός», Πασχάλη Παπαδάκη, τα μέλη τους μετρούν 300 στρέμματα, ενώ καλλιεργήθηκαν περίπου 300 στρέμματα ελίχρυσου και 50 ρίγανης. Η παραγωγή είναι ποιοτική, αλλά ενίοτε ο λανθασμένος χρόνος αλωνισμού και η κακή αποθήκευση, εξαιτίας έλλειψης γνώσεων, μηχανών και αποστακτηρίων, προκάλεσαν προβλήματα ποιότητας.

Ορισμένοι δεν αλώνισαν έγκαιρα ή αλώνισαν πρώιμα, γιατί δεν επαρκούν τα μηχανήματα. «Η λεβάντα ξεράθηκε από τα μελτέμια και στη συλλογή έπεφταν ο σπόρος και τα φύλλα, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση. Γενικά, οι αποδόσεις ήταν πολύ καλές, 6-7 κιλά/στρέμμα. Οι περισσότερες λεβάντες βρίσκονται στον τρίτο χρόνο, ορισμένες διανύουν τον τέταρτο, οπότε από την επόμενη χρονιά ξεκινούν οι κανονικές παραγωγές», περιγράφει. Σταδιακά, οι παραγωγοί απέκτησαν καλλιεργητικές γνώσεις χωρίς, ωστόσο, να λείπουν τα λάθη. Κάποιοι, σε Βόρειο Έβρο και Κομοτηνή έκοψαν λεβάντα όταν διαμόρφωνε τα πτητικά χαρακτηριστικά της, με αποτέλεσμα μικρότερες αποδόσεις. Άλλοι δεν προγραμμάτισαν σωστά το ραντεβού με το μοναδικό αποστακτήριο, που βρίσκεται στο Μοναστηράκι Έβρου.

«Έκοβαν μόνοι τους τη λεβάντα και άφηναν τα σακιά έξω για 2-3 μέρες, γεγονός αρνητικό γιατί ‘’άναβε’’ η δρόγη, με αποτέλεσμα να πέσει η ποιότητα», καταγράφει ως εξαίρεση. Την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει ένα μεγάλο σύγχρονο αποστακτήριο στις Φέρες που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων. Ο συνεταιρισμός σχεδιάζει την αγορά μια – δυο μηχανών κοπής για όσους έχουν λίγα στρέμματα. Ο ίδιος μεταφέρει ότι η έκκριση Σχεδίων Βελτίωσης πολλών νέων αγροτών που είχαν δηλώσει τα ΑΦΦ θα προσθέσει 1.000 στρέμματα.

Αγορές

Η απόσταξη ολοκληρώνεται, αλλά η ζήτηση των εμπόρων αναμένεται από Σεπτέμβριο, «οπότε πραγματοποιείται στη Γαλλία το πρώτο συνέδριο, όπου διαμορφώνονται οι τιμές». Η Βουλγαρία καλύπτει την παγκόσμια αγορά και αναμένεται να έχει μειωμένες αποδόσεις, αλλά διατηρεί ποσότητες από την περσινή χρονιά. Οι εμπορικές επαφές, προκειμένου να βρεθεί ράφι για το θρακιώτικο έλαιο λεβάντας κατευθύνονται ταυτόχρονα σε Αυστραλία, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδά και Ινδία. Κλείνοντας, τονίζει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στην αποθήκευση των ελαίων «σε σκοτεινές αποθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες, 14-15ο Κελσίου».