Τι είπαν στο Ναύπλιο για τα υποθηκευμένα χωράφια, τους δασικούς χάρτες και τις προκηρύξεις του ΠΑΑ

Τι είπαν στο Ναύπλιο για τα υποθηκευμένα χωράφια, τους δασικούς χάρτες και τις προκηρύξεις του ΠΑΑ

Ειδήσεις σε σχέση με πολλά θέματα που απασχολούν αυτό το διάστημα τους αγρότες προέκυψαν στο περιθώριο των εργασιών της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης (Επ.Πα.) του ΠΑΑ 2014-2020, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 19/6 στο Ναύπλιο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στους δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ: «μέχρι τον Οκτώβριο θα προκηρυχθούν το πρόγραμμα για τους γεωργικούς συμβούλους (160 εκατ. ευρώ) και αυτό που αφορά την κάλυψη ζημιών Μέτρο 5 (50 εκατ. ευρώ)». Επίσης έγινε γνωστό ότι σήμερα υπογράφτηκε η πρόσκληση για το Κομφούζιο, μέσα στο μήνα θα βγει η πρόκληση της απονιτροποίησης και αρχές Σεπτεμβρίου τα Σχέδια Βελτίωσης.

Ωστόσο ο Υπουργός δεν έμεινε μόνο εκεί. Απαντώντας σε ερωτήματα συντακτών σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα υποθηκευμένα στην πρώην ΑΤΕ αγροκτήματα σημείωσε: «Στις προθέσεις τους ΥπΑΑΤ είναι η προστασία της αγροτικής περιουσίας που βρίσκεται στα χέρια εκκαθαριστών (παλιά ΑΤΕ). Τα κτήματα αυτά θα παραμείνουν στα χέρια του αγρότη όχι ως κυριότητα αλλά όποιος συνεχίζει να έχει γεωργική δραστηριότητα να μπορεί να συνεχίσει την καλλιέργεια της γης του». Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο αυτής της πολιτικής που προωθεί το ΥπΑΑΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΑΤΕ, τον εκκαθαριστή και τον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στιγμιότυπα από την 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ στο Ναύπλιο

Τέλος, όσον αφορά τους δασικούς χάρτες ο κ. Αποστόλου τόνισε: «οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν αντιρρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο διότι μετά θα ολοκληρωθεί η κύρωση των χαρτών. Στόχος, είναι ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους κοινοτικούς πόρους που προκύπτουν». Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να κάνει αποχαρακτηρισμό θα πρέπει να έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ τα τελευταία τρία χρόνια. «Δεν θέλουμε τα παραπάνω να αποτελέσουν άλλοθι για όσους θέλουν να κάνουν καταπατήσεις», τόνισε ο Υπουργός. Το θέμα αυτό αυτό αφορά 600 συνεταιρισμούς και 40.000-45.000 αγρότες.