Τι κρατάω από τα συνέδρια της προηγούμενης εβδομάδας

γράφει ο Νίκος Λάππας

Σταχυολογώντας όλα όσα εντυπωσίασαν περισσότερο, θετικά ή αρνητικά, στα συνέδρια των Copa – Cogeca και GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσα τα εξής:

  • Την αποσαφήνιση του επιτρόπου, Φιλ Χόγκαν, ότι τα πρώτα κείμενα διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ θα παρουσιαστούν το επόμενο έτος και θα στοχεύουν σε μία πολιτική «ισχυρή, κοινή και απλή». Έτσι, δίνεται ένα τέλος σε όλα τα σενάρια εκείνων που λίγους μήνες μετά από μία Αναθεώρηση, συζητάνε για το πότε θα γίνει η επόμενη, δημιουργώντας ανασφάλεια στους αγρότες. Επίσης, τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στην αγορά εισροών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο αγρότης να καταβάλλει ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
  • Τη λανθασμένη αντιπαράθεση και αναφορά του υπουργού Γεωργίας σε ένα ακροατήριο 500 ξένων συμμετεχόντων, για το εάν, για παράδειγμα, η Ελλάδα διαθέτει συνεταιρισμούς, ή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για να το επιτύχει.

Copa Cogeca: Η έλλειψη ισορροπίας των αγορών και το κόστος εισροών γονατίζουν τους αγρότες

Την τεράστια απόσταση που χωρίζει τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη για το «πού πάμε» και με «ποια μέσα».

Την επιλογή των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να προσπαθήσουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους σε κάποια θέματα της ΚΑΠ, καθώς, εκτός των άλλων, είναι φανερό ότι οι χώρες της Διεύρυνσης από την Ανατολική Ευρώπη λειτουργούν συντεταγμένα και θα πιέσουν ιδιαίτερα να αποσπάσουν πόρους από τη νέα ΚΑΠ.

Οι συζητήσεις για την καινοτομία έγιναν με τη συμμετοχή εκπροσώπων διεθνούς εμβέλειας. Στον διάλογο αυτόν, η ελληνική Neuropublic συμμετείχε ισάξια, ενώ συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι απόψεις της για το πώς θα διασφαλιστεί η συμμετοχή των μικρότερων εκμεταλλεύσεων σε αυτές τις διαδικασίες. Με δεδομένο ότι ο «οδικός χάρτης» της Ευρωπαϊκής «Έξυπνης Γεωργίας» γράφεται τώρα, ίσως τελικά καταφέρουμε ως χώρα να παρακολουθήσουμε τη μεγάλη αυτή παραγωγική αλλαγή.