Τηλεδιάσκεψη για την ελαιοπαραγωγή στην Πελοπόννησο

Τηλεδιάσκεψη για την ελαιοπαραγωγή στην Πελοπόννησο

Τα ανησυχητικά δεδομένα που έχουν προκύψει για μια ακόμα χρονιά φέτος και αφορούν στην ελαιοπαραγωγή επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τους 6 διευθυντές των ΔΑΟΚ της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο πρόωρος καύσωνας του περασμένου Μαΐου κατά τη φάση της καρπόδεσης και της ανθοφορίας, οι αυξημένες τιμές του δάκου όπως αποκάλυψαν οι παγίδες που τοποθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και η έλλειψη προσωπικού λόγω καθυστερήσεων στις προσλήψεις για τα συνεργεία της δακοκτονίας-ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και τη Λακωνία- δημιουργούν συνδυαστικά ένα εκρηκτικό μείγμα για τη φετινή ελαιοπαραγωγή σε συνάρτηση και με τους αστάθμητους παράγοντες που αφορούν στο ύψος και την ποιότητα της παραγωγής αλλά και τις τιμές του προϊόντος κάθε φορά.

Στον αντίποδα, αισιόδοξες ήταν οι επισημάνσεις όσον αφορά στην παραγωγή εσπεριδοειδών και βερυκόκων, αλλά και κηπευτικών καθώς και εποχιακών φρούτων -τα τελευταία στην περιοχή της Τριφυλίας ιδιαίτερα, όπου εφαρμόζονται εξαιρετικά πρωτοποριακές μέθοδοι καλλιέργειας. Μάλιστα, καταγράφηκε αύξηση 300% στις εξαγωγές αγγουριών από την Τριφυλία, με την παραγωγή να αγγίζει τους 7.000 τόνους.

Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, αυτό που προκύπτει κυρίως στην παρούσα φάση, είναι η σημαντική υστέρηση που προκύπτει για το πρόγραμμα δακοκτονίας , η οποία οφείλεται σε καθυστερήσεις τόσο στην προμήθεια φαρμάκων όσο και στην πρόσληψη προσωπικού λόγω του ΑΣΕΠ. Τα προβλήματα αυτά ενδέχεται, όπως τονίστηκε, να επηρεάσουν την ποιότητα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου.

Στα αρνητικά καταγράφονται επίσης οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, αλλά και της πατάτας.

Στις άλλες καλλιέργειες, όσον αφορά την συκοκαλλιέργεια προτείνεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ανανέωσης των δέντρων της συκιάς, ενώ για το φιστίκι διαπιστώνεται αδυναμία προμήθειας πιστοποιημένου σπόρου. Σχετικά με την ορυζοκαλλιέργεια παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος από καλλιεργητές λόγω των θεμάτων άρδευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκας, ανάλογες συσκέψεις θα επαναλαμβάνονται τακτικά, κάνοντας γνωστό πως το θέμα της επόμενης συνάντησης θα είναι η άρδευση.

Πηγή: ert.gr