Τηλεδιάσκεψη υπουργείων Υποδομών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας για τη συμβολή της εφοδιαστικής αλυσίδας στην υγειονομική κρίση

Την βούληση της Κυβέρνησης να καταστήσει το Συμβούλιο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής «ενεργό μοχλό ανάπτυξης της χώρας», εξέφρασαν οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και Υποδομών & Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στην πρώτη συνεδρίαση – με τηλεδιάσκεψη – του Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση υπό τον Πρόεδρο, κ. Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ν. Παπαθανάσης ανέδειξε τη συμβολή της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην υγειονομική κρίση και επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της Εφοδιαστικής ώστε να υλοποιηθούν ορθές και καίριες αλλαγές προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης εξήρε τη συμβολή της Εφοδιαστικής στη διατήρηση ανοικτών πυλών εισόδου στην περίοδο κρίσης του COVID 19, τονίζοντας ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μετά από την Γραμμή Υγείας.

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Ν. Σταθόπουλος, ανέδειξε την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συμβολή του απερχομένου Προέδρου του συμβουλίου, κ. Ι. Μίνη, και αναφέρθηκε στο δυνητικό όφελος της χώρας από την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τις διεθνείς μεταφορές και το ρόλο του transit φορτίου στην Εθνική Οικονομία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας & Λιμενικών Υποδομών, κ. Ευ. Κυριαζόπουλος, στην δική του τοποθέτηση εστίασε στη σημασία των λιμένων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση κι άλλων λιμανιών και τόνισε την κρισιμότητα εφοδιασμού των νησιών.

Το έργο του απερχόμενου Προέδρου του Συμβουλίου, κ. Ιωάννη Μίνη, εξήρε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος, κ. Αθ. Ζηλιασκόπουος, ο οποίος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές υπογράμμισε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα, διαπερνά την ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας εισαγωγικές και εξαγωγικές ροές, υποστηρίζοντας την κίνηση των εγχώριων εμπορευματικών μεταφορών για τις αλυσίδες εφοδιασμού λιανικής και χονδρικής.

Κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση, στην οποία μετείχαν και τα μέλη του απερχόμενου Συμβουλίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής ασχολήθηκαν με

  • την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, τις μεθόδους και τα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υποδομών & Μεταφορών, για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό και λειτουργία της αγοράς
  • την οργάνωση και διάρθρωση ομάδων εργασίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του οργάνου
  • την επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 και πλέον ετών, η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της Εφοδιαστικής σε επίπεδο θεσμικό, πολιτικό και επιχειρησιακό,, ενώ τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υποδομών & Μεταφορών προσδίδουν  επαυξημένη βαρύτητα στο ρόλο όλων των εμπλεκομένων φορέων οι οποίοι αποτελούν την αλυσίδα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.