Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητάει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, ώστε να τεθούν τα αγροτικά αιτήματα και να υπάρξουν απαντήσεις αλλά και λύσεις σε αυτά, ζητά η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ), όπως αποφασίστηκε σε σχετική τηλεδιάσκεψη.

Στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το αθωράκιστο σύστημα υγείας εν μέσω της πανδημίας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων και των αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Υγεία

Η Γραμματεία της ΠΕΜ καλεί Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, με παραστάσεις σε Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία των πόλεων είτε πρωτοστατώντας είτε μαζί με υγειονομικούς, άλλους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και άλλους φορείς. Είναι επιτακτική ανάγκη, ζήτημα ζωής και θανάτου για τον λαό μας, να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ.

Παραγωγή

Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΜ «λόγω της πανδημίας οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση. Με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, στήνουν χορό κερδοφορίας στις πλάτες αγροτών και λαού. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης. Η Γραμματεία της ΠΕΜ καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς-Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες στην οποίες ζούμε να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας και ενημέρωσης των αγροτοκτηνοτρόφων και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ

Εκτός από τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου, στην ανακοίνωση της η ΠΕΜ αναφέρει και τα εξής:  Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα κλπ. Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για τους συναδέλφους πλημμυροπαθείς να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% του χαμένου εισοδήματος και για όλες τις ζημιές. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την Ε.Ε για το εμπάργκο στην Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου στα 900 εκ. ευρώ.