Με τιμές κόστους 50 βυτία πρόβειου κάθε εβδομάδα από Γαλλία και Ιταλία

Γνωστή η προέλευση, άγνωστη όμως η πορεία τους στο δίκτυο παραγωγής φέτας

Μία επανάληψη του περσινού σκηνικού, με τις αθρόες εισαγωγές φθηνού πρόβειου γάλακτος, τα ίχνη του οποίου χάνονται στη συνέχεια αλλά θεωρείται σίγουρο ότι κατευθύνονται –και– στην παραγωγή φέτας, βιώνουν φέτος οι κτηνοτρόφοι, με την πρακτική αυτή να δρα ως ένας ακόμα μηχανισμός συμπίεσης των εγχώριων τιμών παραγωγού.

Εκτός από τα γειτονικά Βαλκάνια, τα οποία ανέκαθεν βρίσκονταν ψηλά στις προτιμήσεις συγκεκριμένων προμηθευτών, στο «κάδρο» των εισαγωγών εσχάτως έχουν μπει και δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες «σπρώχνουν» προς την Ελλάδα ποσότητες πρόβειου γάλακτος που δυσκολεύονται να διαθέσουν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Γαλλίας, με τη δεύτερη, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής γαλακτοβιομηχανίας να έχει «χάσει» το τελευταίο διάστημα την αγορά της Κίνας, η οποία απορροφούσε (με τη μορφή κυρίως λευκού τυριού) ένα μεγάλο μέρος του γάλακτος που «περίσσευε» από την παραγωγή ροκφόρ.

Το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο διάστημα να έχουν ενταθεί τα «πηγαινέλα» βυτιοφόρων από την Ελλάδα στις εν λόγω χώρες. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι περί τα 50 βυτία των 20 τόνων με ιταλικό και, κυρίως, γαλλικό πρόβειο γάλα διακινούνται σε εβδομαδιαία βάση στην ελληνική αγορά, από 4-5 μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Μια εξ αυτών, μάλιστα, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και εισάγει πλήθος γαλακτοκομικών (και όχι μόνο) προϊόντων από τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με καταγγελία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», διέθεσε την περασμένη εβδομάδα ένα τέτοιο βυτίο σε γαλακτοκομική μονάδα της Αττικής, με τιμή παράδοσης λίγο πάνω από 70 λεπτά το κιλό.

Μοχλός πίεσης

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Ύπαιθρος Χώρα», αυτές οι συναλλαγές έρχονται να βαρύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα στην ελληνική αγορά πρόβειου γάλακτος. Πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις ζητούν από τους κτηνοτρόφους να τους παραδώσουν το προϊόν δίχως προκαθορισμένη τιμή, ενώ ακόμα και όταν αυτή προσδιορίζεται, κυμαίνεται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από 78 έως 92 λεπτά το κιλό, νούμερα που είναι χαμηλότερα κατά 5 έως 15 λεπτά σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ανυπαρξία ελέγχων

Εκτός από τις τιμές, ωστόσο, ένα δεύτερο και εξίσου σοβαρό ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με την πορεία του εισαγόμενου γάλακτος στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι τονίζουν στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι από τα στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα πως οι περισσότερες ποσότητες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φέτας, υπονομεύοντας την ποιότητα αλλά και τις εμπορικές προοπτικές της ναυαρχίδας των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων.

Για αυτόν τον λόγο, οι ίδιοι καλούν μετ’ επιτάσεως τους αρμόδιους φορείς (ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ, Οικονομική Αστυνομία) να προχωρήσουν σε όλους τους αναγκαίους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι από τις βασικές προδιαγραφές της φέτας είναι η προέλευση του γάλακτος, το οποίο πρέπει να είναι ελληνικό και, ειδικότερα, από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και τον Νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της.