Τιμές που θα παρακολουθούν τις αυξήσεις σε ΔΕΗ και λιπάσματα ζητούν οι παραγωγοί Ναβαλίνας

Ένα βήμα πριν από το μάζεμα είναι πλέον η Ναβαλίνα, τόσο στην Αργολίδα, όσο και στη Λακωνία όπου βέβαια ακόμα ασχολούνται με το Βαλέντσια και την προώθησή του στις αγορές. Στην Αργολίδα όλα δείχνουν ότι η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτώβρη για μια παραγωγή που θα είναι μειωμένη κατά 20%, αλλά θα χαίρει πολύ καλής ποιότητας.

Ο παραγωγός Τάσος Λέρμας, μιλώντας για την περίοδο της συγκομιδής, δήλωσε ότι «η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από πολύ καλή ποιότητα και επειδή σε ένα μέρος του Αγρινίου έπεσε πολύ χαλάζι, θα αποκτήσουμε ένα πλεονέκτημα στην αγορά. Το επόμενο 20ήμερο θα αρχίσει η συγκομιδή και τότε θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι θα γίνει».

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση του προϊόντος από την αγορά, ο παραγωγός εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Λόγω στενότητας του κόσμου, δεν αναμένεται να υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Σε όλα τα φρούτα συμβαίνει αυτό και ήδη υπάρχει πρόβλημα και με τα ψυγεία. Εκεί που βάζαμε στο ψυγείο με 1 ευρώ την κλούβα τώρα έχει πάει 1,50. Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το κόστος καλλιέργειας, δεν περιμένω αύξηση της τιμής πώλησης στις Ναβαλίνες, αν δεν υπάρξει ζήτηση», αναφέρει.

Φυσικά, το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών παραμένει πρώτο στη λίστα. «Η έλλειψη εργατών θα κάνει απαγορευτική τη συγκομιδή και για τα χυμοποιεία», καταλήγει ο κ. Λέρμας. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, αναφερόμενος στη δική του περιοχή, υποστήριξε ότι «πάμε σε μία περίοδο κανονική, χωρίς απώλειες και με πολύ καλή ποιότητα. Ακόμα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον, αλλά είναι θέμα ημερών. Εκείνο που αποτελεί πρόβλημα είναι το αυξημένο κόστος καλλιέργειας. Ήδη υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που εγκαταλείπουν την καλλιέργεια», τονίζει.

Η συγκομιδή της Ναβαλίνας θα γίνει με πολλή προσπάθεια και αργούς ρυθμούς, ακριβώς λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την περασμένη χρονιά, η τιμή της Ναβαλίνας κινήθηκε στα 25 λεπτά, χωρίς να έχει σημειωθεί η φετινή αλματώδης αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Σταθαίικα Αργολίδας, Άννα Λαμπάδα, δήλωσε: «Η παραγωγή για τη Ναβαλίνα είναι μειωμένη και ακόμα περισσότερο θα είναι για το Μέρλιν. Η μείωση της Ναβαλίνας θα φτάσει το 30% και σε ό,τι έχει σχέση με την αγορά, το τοπίο είναι θολό και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει. Εάν δεν πετύχουμε τιμές που να ακολουθούν τις αυξήσεις σε ΔΕΗ και λιπάσματα, τότε δυστυχώς πρέπει να πάψουμε να καλλιεργούμε.

Μπαίνουμε μέσα, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ήδη αρκετοί παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν σωστά τη Ναβαλίνα, αφού ούτε λιπάσματα έριξαν, ούτε ποτίσματα έκαναν», καταλήγει.

Λακωνία

Από τη Σκάλα Λακωνίας και τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Ευρώτα, ο Χρήστος Αναγνωστάκος δήλωσε ότι «η Ναβαλίνα θα πάει πίσω, αφού ακόμα ασχολούμαστε με τα Βαλέντσια που έμειναν, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και της διαλογής που έγινε στα πορτοκάλια. Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή, αναμένουμε ικανοποιητικές ποσότητες, που θα είναι ισόποσες με την περσινή παραγωγή περίπου».

Φυσικά, οι ποσότητες Ναβαλίνας και Μέρλιν είναι πολύ μικρότερες στη Λακωνία, από τις αντίστοιχες των Βαλέντσια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς δημιουργεί προβλήματα στην εμπορία.